2019-12-04T09:50:57+01:00 4. децембра, 2019. 09:50 |

Регионална привредна комора на Сајму етно хране и пића

Под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Града Београда у Београду је одржан 14. Међународни сајам етно хране и пића.

На Сајму је око 460 произвођача из Србије, али и из других земаља (БИХ, Италије, Грчке…) представило  репрезентативне, традиционално справљене производе, а свечано га је отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Сенад Махмутовић , који је овом приликом изразио велико задовољство што „почетком јесени можемо уживати у плодовима рада и производима пољопривредника из Србије“. Констатовао је да је Србија земља изузетног потенцијала, географског положаја и могућности, те обећао помоћ у афирмацији домаћих брендова и малих произвођача.

Осим Махмутовића на свечаном отварању су говорили и Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, као и председник Савета Сајма етно хране и пића  Гаврило Веселиновић. По отварању Сајма, делегација је обишла све штандове и поздравила излагаче, међу којима су се нашли бројни домаћини из браничевског и подунавског округа.

У циљу што веће помоћи у промовисању малих произвођача здраве хране и пића, ПКС Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа и на овогодишњем Сајму је окупила велики број произвођача  уз свесрдну помоћ општина Жагубица, Кучево и Петровац на Млави. Представило се 48 произвођача, од чега десет самосталних излагача, са веома широком палетом производа.

Треба нагласити да је ове године, на штанду Регионалне привредне коморе Пожаревац, своје производе промовисало десет нових произвођача, већином производне радње и мала или микро привредна друштва.

На Сајму су излагачи имали низ пословних сусрета и уговарања даљих послова, директну продају, као и едукативне скупове  на којима се могло добити  низ квалитених информација како побољшати производ и такав прирпемити за тржиште.

НАГРАДЕ

      Проф,др Цвијан Мекић              уручио је главу награду       представници фарме „Бела                          Река“

У циљу провере квалитета производа жири  је оцењивао производе које су произвођачи предали комисији на оцењивање, а били су сагласни у одлуци да је свеукупни победник, носилац Главне награде Етно храна и пиће – Робна марка из Србије Јerry catering service – Фарма Бела Река, Близнак, Жагубица  за екстра тврди козји сир и за овчији тврди сир Грамина. Они су добитници и  дипломе Етно храна  и пиће – Робна марка из Србије за пуномасни тврди овчији сир, као и исте дипломе за екстра тврди козји сир.

Успешни су били и остали излагачи Остали излагачи, чланови РПК  Браничевског и Подунавског округа. Мирко Перић из Петке, Костолац, награђен је за производе од меда, Медени врцко, а добитник  је дипломе „Етно храна  и пиће“ за медени намаз од малине.   Дестилерија Ербе ас доо,  Голобок, Смедеревска Паланка, добитник  је Специјалног признања сајма за ракију Уника-виљамовка. Невена Новићевић из    Велике Плане добитник је специјалног признања Сајма за ракију од меда. Газдинство Ивана Миленковића, Боже из општине Мало Црниће, добитник је дипломе „Етно храна  и пиће“ за ликер од ораха и Специјалног признања Сајма за ракију клековачу. Привредно друштво за узгој лозе и производњу вина Амбелос д.о.о,  Пожаревац, добитник је дипломе „Етно храна  и пиће“ за вино Амбелос тамјаника , а ПД „Екофил“ д.о.о Млекара Хомоље, Петровац на Млави, добитник истоимене дипломе  за сир Хомољска бела кришка и Специјалног признања Сајма за производ Урда – свежи сир.

Дејан Јовановић, ПР прерада млека и производња сирева Сирана Јовановић,  Смедерево, добитник је специјалног признања сајма за Царски сир класик. Газдинство Жељка Милојковића из  Крепољина-Жагубица, добитник је  дипломе „Етно храна  и пиће“ за домаћу Хомољску пршуту; Aleksandar&Friedrich Brewery из Жагубичког места Крупаја, добитник Дипломе за Хомољско пиво.

Милосава Гроздић из Жагубице награђена је за пекмез од домаћег парадајза и добитник Специјалног признања Сајма за слатко од купина, а домаћи сируп од трњина Србице и Зорана Николића из Крепољина однео је Специјално признање Сајма .

Занатска радња за дестилацију пића и трговину Подрум Лазић,  Жагубица, добитник је дипломе „Етно храна  и пиће“ за ракију Препеченица са лековитим биљем, ПД Пертвел доо, Велико Лаоле, Петровац на Млави, добитник је Специјалног признања Сајма за производ „Домаћи специјал сланина“.

 Михајло Милић из Орешковице, Петровац на Млави, окитио се Специјалним признањем Сајма за шумски мед, а газдинство Зорана Лукића из Дубочке, Петровац на Млави, добитник је Специјалног признања Сајма за четири производа, ракије вилијамовка, кајсијевача и шљивовица и суво воће у меду. Газдинство Новице и Љиљане Радојевић у Петровцу на Млави, добитник је два специјална признања Сајма, за ракију „Шљива ранка“ и домаћи ликер од босиљка.

Газдинство  Драгослава Милића из Церемошње, Кучево понело је  диплому „Етно храна  и пиће“ за Хомољску проју и Специјално признање Сајма за ливадски мед. У Удружењу воћара и повртара општине Кучево, произвођач Даријан Дрикић из Волује, Кучево, награђен  је специјалним признањем Сајма за два производа „Хомољски џем од јагода“ и „Ракија од дуње са Хомољских планина“. Златомир Цветковић из  Мустапића, Кучево, добитник је дипломе „Етно храна  и пиће“ за производ  „Домаћа ракија од шљиве“, а пољопривредно газдинство  Живорада Јовановића из Каоне код Кучева,  истоименом дипломом  награђено је  за чувени Влашки качамак.

                                                                                                                                                                  Р.Н.