2018-11-28T11:20:54+01:00 28. новембра, 2018. 11:20 |

Регионална привредна комора Пожаревац на 13. Сајму етно хране и пића

На Београдском сајму 13. пут заредом одржана је највећа смотра произвођача традиционалних прехрамбених призвода- Сајам етно хране и пића под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Града Београда и Привредне коморе Србије.

Привредна комора Србије са регионалним привредним коморама активно је узела учешће у организацији наступа произвођача етно хране и пића по регионалном принципу. Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског округа из Пожаревца успешно промовише произвођаче са подручја Браничевског и Подунавског округа готово од самог почетка одржавања овог сајма. И ове године  на заједничком штанду РПК Пожаревац окупила је  најквалитетније мале произвођаче здраве хране чији производи су настали  на темељима традиције, као потреба захтевног тржишта или непресушна креативност произвођача деликатесних намирница. Велику помоћ у организацији наступа произвођача хране и пића на штанду РПK Пожаревац традиционално су пружиле локалне самоуправе Жагубица и Kучево, а ове године се придружила и Општина Петровац на Млави те је  забележен рекордан број учесника на заједничком штанду, тачније 33 излагача.

Осим излагача којима су  финансијски и организационо помогле локалне самоуправе на штанду РПK Пожаревац наступили су и произвођачи из  ГО Костолац и Смедеревске Паланке, а самостално су финансирали свој наступ  ПД Пруна доо чији производни погон се налази на територији општине Kучево, као и Општинска организација инвалида рада из Петровца на Млави.

Сајам је отворио државни секретар за пољопривреду Велимир Станојевић  који је  са делегацијом посетио штанд РПK Пожаревац и упознао произвођаче. У циљу што боље промоције,  РПK Пожаревац је у сарадњи са произвођачима са подручја општина Жагубица и Kучево, 23. новембра, организовала  промоцију традиционалних јела са подручја Браничевског округа са слоганом: „Ово једемо ми, зашто не бисте пробали и ви?”

Дипломе и специјална признања

Интересантном понудом ове године велики број произвођача са територије коју покрива РПК Пожаревац привукао је пажњу посетилаца сајма, али и стручњака задужених за награде.

 Диплому “ЕТНО ХРАНА И ПИЋЕ – РОБНА МАРKА ИЗ СРБИЈЕ” добило је Јеrry Catering Serice doo – Beograd –farmland  Бела Река  из Жагубице  за пуномасни екстра тврди козји сир, а исти произвођач добио је и специјално признање за пуномасни полутврди козји сир у маслиновом уљу са зачинским биљем.  Диплома је  припала је и Мануелу Миладиновићу из Бистрице за бистрички сир. СЗПР „Ноћ идан“ завредео је и Диплому  за Нордијски хлеб, а овим високим признањем  могу да се похвале и  Милосава Гроздић из Жагубице  за слатко од дрењина са дивљим лешником и хомољски пастеризовани сремуш, Радојица Стевић  из Мајиловца  за деликатес – шампињони и буковача, затим Пчеларско друштво Голубачки град за ђердапски мед и Мирку Аврамовићу из Kучева, за багремов мед у тегли од липовог дрвета.

 Специјална признања припала су: СЗПР «Ноћ и дан» Kучево  за слатке ванилице, Драгославу Милићу из  Церемошње за димљени овчији качкаваљ са Хомољских планина,  „Врело продукт“  из  Шетоња  за кобасицу «Врело» са сиром,  домаћинству Николић из Kрепољина, Хомоље, за сируп од дивље трешње,Мирославу  Љубомировићу   из Kаменова за ливадски мед и Сави Аврамовићу из Kучева, који је специјално признање добио за ливадски и багремов мед. 

Промоцији јела је присуствовао велики број гостију који су имали прилику да дегустирају јела из Хомоља чија традиција и рецептура се преносе са колена на колено деценијама, а можда и вековима. Домаћини  су се потрудили да трпезе буду не само богате јелима него да и визуелно  представљају умеће и маштовитост .

О значају и успеху наступа на овом сајму говорила је и директорка РПK Пожаревац  Тамара Ивковић,  која је том приликом изразила задовољство великим бројем учесника на штанду РПK Пожаревац и широком палетом производа справљених на традиционалан начин. Тиме су са правом конкурисали за Робну марку етно хране и пића Београдског сајма.

                                                                                                                                                      Р.Н.