2017-01-31T22:31:20+01:00 31. јануара, 2017. 22:31 |

Реконструисан подрумски простор у Пољопривредној школи

IMG_4551            У оквиру светосавске прославе, директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић свечано су отворили реконструисани подрумски простор старе школске зграде, чиме су створени услови за квалитетније извођење наставе и ваннаставних активности.Честитајући Савиндан  ученицима и професорима, Вукашиновић је изразио наду да ће свако ново прослављање овог празника бити обележено новим радним успесима.

           -У нашој сталној тежњи да унапредимо услове рада школе, а посебно у делу побољшања школског простора за ученике и наставнике, покренули смо пројекат реконструкције и адаптације подрумског простора старе школске зграде. Циљ пројекта је повећање корисног простора и формирање недостајућих садржаја за извођење наставних и ваннаставних активности у школи. Објекат старе школске зграде, изграђен двадесетих година прошлог века, није конструктивно значајније мењан од свог настанка, тако да је ова реконструкција и адаптација подрумског простора имала, у конструктивном смислу сложен задатак, да сачува, односно да не наруши изворни конструктивни систем објекта и да изврши пренос оптерећења са зидова објекта на постојеће темеље, а да након извођења радова очува визуелни изглед простора што приближније претходном стању, истакао је директор школе.

           Решење овог сложеног конструктивног проблема поверен је пројектанту архитекти Мирослави Тацић. По спроведеном поступку јавне набавке, за реализацију предметног пројекта изабран је извођач радова „Јовић градња“ из Пожаревца, који је пројекат успешно реализовао у две фазе. Вредност изведених радовa је 9.481.000 динара. Део средстава у износу од 2.624.000 динара обезбедило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док су средства у износу од 6.857.000 динара обезбеђена из сопствених прихода школе. Реализацијом овог пројекта школа је добила додатних 300 квадратних метара корисног простора и то: два кабинета за извођење наставе, клуб за ученике, клуб за професоре, чајну кухињу – кантину и санитарни чвор за ученике. Изградњом савременог санитарног чвора решен је дугогодишњи проблем школе.

           -У претходној години поред овог, реализовали смо још два пројекта за унапређење практичне наставе ученика наше школе. Изградњом хладњаче, са две плусне и две минусне коморе, са предпростором за припрему сировине, створени су услови за складиштење, чување и прераду воћа и поврћа произведеног на школској економији. Пуштањем у рад хладњаче омогућена је континуирана обука ученика прехрамбене струке у школској радионици током целе године. У оквиру Пројекта „КАРДС“ школа добија савремену опрему велике вредности за унапређење практичне наставе и лабораторијских вежби у области ратарства, воћарства, ветерине и прераде хране. Испорука опреме је у току, а већ су нам испоручени роло балер за балирање сена и сламе, пнеуматске маказе за резање воћа и винове лозе, као и прибор за узимање и паковање материјала за лабораторијска испитивања, рекао је Видоје Вукашиновић.

           Поред тога школа има још неколико нових капиталних пројеката припремљених за реализацију. Покренути су: пројекат реконструкције, адаптације и доградње школске пекаре, као и пројекат реконструкције и адаптације санитарног чвора у школском дворишту. Укупна вредност ових пројеката је 11.718.000 динара, од чега је Град Пожаревац обезбедио 9.841.000 динара, док ће остатак средстава у износу од 1.877.000 динара обезбедити школа из сопствених прихода.

           Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да је локална самоуправа у протеклој години донирала школама око 100 милиона динара и изразио наду да ће у 2017. години та средства бити у већем износу.

           -Ово је један пример добре праксе како школа и Град Пожаревац кроз један партнерски однос могу направити нешто што је изузетно корисно за ученике, наставнике и уопште локалну самоуправу. Сва улагања у образовање и културу су уствари, један аманет од нашег духовног светитеља Светог Саве и надам се, да у том духу и тим правцем и ми идемо даље, закључио је Илић.

                                                                                                              Д. Динић