2019-05-25T09:24:39+02:00 25. маја, 2019. 09:24 |

Ремонти у костолачким електранама: Циљ-заштита животне средине

Најзначајнији подухват који ће бити реализован током овогодишње ремонтне сезоне у термосектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ односи се на капитални ремонт Блока 2 у ТЕ „Костолац Б“. Ненад Марковић, директор за производњу енергије истиче да ће капитални ремонт Блока Б2 трајати готово шест месеци.

− Најважнији захват који ћемо урадити у капиталном ремонту на Блоку Б2 ове годиене јесте замена горионика, односно увођење система за смањење емисије азотних оксида, односно примарних и секундарних мера за редукцију тих оксида. Tо ће бити први пут да се уводе секундарне мере на нивоу целокупне „Електропривреде Србије“. Међупрегрејач 1 биће комплетно замењен, а већ се почело са његовом израдом. Капитални ремонт обавиће се и на турбогенератору и уговори за ове послове су већ потписани. Капитални ремонти трајаће 165 дана, што је довољно времена за детаљније сервисирање свих постројења која припадају Блоку Б2. Урадићемо много захвата и на систему за транспорт пепела и шљаке, рекао је Марковић.

Секундарним мерама је предвиђено да се емисија азотних оксида смањи у знатној мери, односно да буде мања од 175 милиграма по кубном метру. Oсновни циљ овог захвата je да емисија азотних оксида буде у складу са европским стандардима. Увођење секундарних мера за редукцију азотних оксида обавиће међународни конзорцијум.

Р.Н.