2020-12-01T11:39:50+01:00 1. децембра, 2020. 11:24 |

Репродуктивни циклус оваца

Данас се у свету чине разни покушаји како би се повећала плодност оваца и ова производња учинила рентабилнијом. Истраживања се баве темама полног жара у вансезонском периоду кад се он нормално не би појавио, оплодњом оваца и интензивнијим репродуктивним циклусом животиња. Да би се убрзао репрудуктивни циклус оваца и од једног грла добио што већи број потомака у току репродуктивног живота, данас се у свету користе четири методе за изазивање полног жара.

Ради се о скраћивању  броја светлосних сати, применом замрачивања објекта у којима се налазе овце, индукцији и синхрониѕацији еструса употребом разних хормона, појачаној исхрани зеленом волуминозном храном, присуством овнова, односно дејством феромона.                                                                                                       -Раностасне расе оваца раније стасавају, тако да се полни нагон код њих јавља са 6 -7 месеци, а код касностасних и средњестасних раса обично касније 8 – 12 месеци у зависности од њихове развијености, услова исхране и неге.

У то доба млада грла полно су сазрела и способна су да дају потомство. Међутим, овако млада грла не смеју се пуштати у приплод, како се то често дешава, јер у то доба нису достигла потребан пораст, тако да у физичком смислу још нису способна за оплодњу. Овца најбрже расте у првој години када достиже 2/3 свог нормалног пораста. Ради тога млада грла раностасних раса први пут могу да уђу у приплод са 6 – 9 месеци, ако су обилно храњена и добро развијена, односно ако су у свом узрасту постигла поред полне зрелости и физичку односно економску зрелост. Касностасне расе оваца први пут улазе у припод са 18 месеци старости односно онда када двиске или двисци имају по 2 стална секутића.

Средњестасне расе улазе у приплод први пут нешто раније,  са око 15 – 16 месеци. Уколико њихова маса тела износи не мање од 45 кг, онда млада грла могу да се припусте и са 12 месеци. Уколико се млада грла оплоде пре овога времена, онда она не могу нормално да расту и да се развијају, јер велики део хранљивих материја одлази за потребе јагњета, истиче Дане Хркаловић, дипломирани инжењер  пољоприврeде за сточарство у ПССС Пожаревац.

Оваква грла нарочито у оскудним годинама закржљају, ојагње ситну јагњад, дају мало млека и вуне. Отуда у нашим условима јагњад улазе у приплод не исте године када су ојагњена, већ тек у јесен следеће године. Код одраслих оваца које се музу, полни жар се јавља обично по престанку муже, тј. на 6 – 7 месеци по јагњењу. Ако се овце не музу полни нагон се јавља 2 – 4 месеца након залучења јагњади. Уколико се овце музу са мужом се престаје на 1,5 до 2 месеца пре сезоне парења. Полни циклус оваца у приплодној кондицији тј. нормално храњених и држаних траје просечно 17 дана а може варирати 14 -21 дан. Разлике у погледу дужине еструсног циклуса долазе у првом реду услед особина појединих раса. Еструс оваца траје 24 до 72 часа са просеком од 35 часова када око 75 одсто оваца манифестује еструс (Craplet i Thibier, 1980). Wickham i McDonald (1982)       сматрају да еструс траје нормално 24 часа, са варијацијама од 4 до 72  часа, зависно од расе и степена контакта са овном.

-Нормални или прави еструс је онај, чије су спољне манифестације праћење овулацијом. Еструс у оваца може бити лажан када се јаве спољни знаци а изостане овулација.

Известан број гравидних оваца испољава видне спољне знаке еструса који нису праћени овулацијом, што представља лажни еструс. За време еструса јављају се, услед деловања полних хормона, видљиве неуропсихичке промене у понашању. Овца је узнемирена, блеји, скаче на друга грла, има смањен апетит, чешће мокри и дозвољава парење. Јавља се естрална слуз на полном отвору. То је секреција цервикса која је најпре свелте боје, а после 12 часова постоје мутна, а након 24 часа има жућкасту боју и густу конзистенцију. Вулва је отекла и поцрвенела. Спољашњи знаци еструса слабије су изражени код раностасних меснатих раса оваца. Код неких грла ови знаци потпуно изостају (тих еструс), што упозорава да треба вршити поред обсервације проналажење грла у еструсу и овновима „пробачима“.У оваца овулира по правилу једна јајна ћелија, ређе 2 или више, тако да може бити оплођено и више јајних ћелија за време једног еструса, односно могу се ојагњити двоје и више јагњади при једном партусу. Овулација настаје у већем проценту оваца навече или ноћу, тако да поподневна парења имају предност над јутарњим, закључује Хркаловић.

                                                                                                                        Д.Д.