У организацији Клуба винара и виноградара Пожаревац, у ресторану „Извор“, 21. фебруара одржани су други „Пожаревачки дани вина и ракије“. На манифестацији своје производе је изложило 80 произвођача вина и 90 произвођача ракије. О производњи квалитетних розе вина, основама производње ракија и маркетингу у винарству излагао је др Марко Малићанин, доцент на Пољопривредном факултету у Крушевцу и председник Савеза винара и виноградара Србије. Према његовим речима евидентно је да квалитет вина у Србији расте и с обзиром на квалитет грожђа као сировине у пожаревачком крају има великог потенцијала.

Добитници највиших признања са организаторима и жиријем

-У последњих годину дана приметили смо велики напредак у производњи вина и ракија на овом подручју и појавио се велики број квалитетних производа приликом оцењивања на овој манифестацији. Наравно, постоје мали проблеми који ће се у ходу решавати и потребно  је радити на развоју нових, модерних технологија, на квалитетнијој опреми, контроли процеса, јер са већим знањем у процесу производње квалитет вина и ракија неће изостати, казао је др Малићанин.

Бојан Живадиновић

Домаћин, председник Клуба винара и виноградара Пожаревац, докторанд Бојан Живадиновић истиче да ова манифестација која је постала традиционална, из године у годину окупљаће све више излагача квалитетних вина и ракија.

Признање Пољопривредној школи

– Свежа, непретенциозна, слатка и ароматична, или сува, бела вина…, ракије које миришу на воће или лековите биљке од којих су направљене, свега тога је било на Пожаревачким данима вина и ракије. Радује нас да се све више произвођача грожђа и воћа опредељује да своје производе преради у вина и ракије. Овога пута поред великог броја индивидуалних произвођача учествовале су и винарије и дестилерије из млавског рејона и то винарије: Пољопривредна школа, „Богдановић“, „Живковић“, „Деспот“, „Стокић“, „Ненић“, „Бургос“, „Кумови“, „Извор“, „Ћирић“, Клуб винара и виноградара Пожаревац, дестилерије „Ђорђевић“, Magmaglass“, „Извор“, пољопривредна газдинства Новице Рајковића и Илић и удружења жена Кличевац и Пругово, истакао је Живадиновић.

Захвалница Удружењу жена Кличевац

Након што је стручна комисија у саставу др Марко Малићанин, Саша Пауновић и Никола Малићанин, оценила квалитет, најбољим произвођачима уручена су признања. У категорији белих вина велику златну медаљу освојила је винарија„Деспот“ за „Белу тамјанику“, за црвена вина највише признање додељено је винарији „Уникат“ за „Кабернет Совињон“, док је у категорији ракија најуспешнији био Драган Ђорђевић са шљивовом  ракијом „бугарка“ из 2011. године. Златне медаље освојили су Мирослав Марјановић, Драган Ђорђевић, Драгиша Павловић, Света Ранђеловић, Сретен Васић и Пољопривредна школа. На манифестацији додељене су 22 сребрне и 29 бронзаних одличја за квалитет производа.

Са предавања

                                                                               Текст: Дарко Динић

                                                                               Фото:Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content