Удружење оболелих од мултипли мијелома Србије низом својих активности у месецу марту жели да подиже свест наших суграђана о овој опакој и подмуклој болести. Подсећамо да је Мултипли мијелом – рак коштане сржи или рак крви, једна веома ретка болест. Свака дијагноза носи своју причу, једно име мултипли мијелом, а 1000 прича, зато су и те приче ретке приче.

-Зовем се Срђан Тешић, имам 45 година, отац са дечака од 9 година. Из Београда сам. Волим природу, филмове, технику, повремено статирам у филмовима и серијама.

Маја 2014. године почињу први симптоми, бол у леђима, који се касније проширио и на остале кости, које сам касније повезао са болешћу, крај октобра успостављена је коначна дијагноза. Одмах је почета хемотерпија по ТАД протоколу, јула 2015. године урађена је трансплатација матичних ћелија. Све је прошло углавном без компликација. Ремисија је трајала 5 година. 2020.године болест је почела полако да се враћа, а октобра 2020. године почињем са поновном терапијом ВТД протпокол, августа 2021. друга трансплатација матичних ћелија. И ово је углавном прошло без компликација. Једино сам добио некрозу левог кука, због коришћења кортикостероида у току терапије. 

Пре болести био сам запослен, водио сам неки нормалан живот, никад нисам пушио, алкохол такође нисам конзумирао. Када ми је саопштена дијагноза релативно сам добро поднео, као да су ми рекли да имам грип. Укућани су доста теже поднели. Ја сам по природи флегма, „како ћемо, лако ћемо“. Имао сам подршку породице, фамилије, комшија, пријатеља, тадашњих колега, како моралну тако и финансијску, поготову у набавци неких лекова у оба лечења. 

У Удружење сам се укључио ради размене искустава, сазнавању о новим могућностима и иновативним терапијама, као и подршци за увођење истих. Како сам родитељ који сам брине о сину, жеља ми је да што дуже издржим и проживим, како бих сина извео на прави пут. Дијагнозу сам добио када ми је син имао свега пар месеци, тако да ми је он дао снагу да издржим.

Ако се проблем може решити нема разлога за бригу, а ако се пак не може решити тек  онда нема разлога за бригу.

Share.
Leave A Reply

Skip to content