2020-09-06T09:00:36+02:00 6. септембра, 2020. 09:00 |

Ромска омладина на тржишту рада у Костолцу

Пројектом „Побољшање приступа ромске омладине тржишту рада у Костолцу“ оцењује се да је остварен напредак у смислу побољшања капацитета запошљивости Рома кроз увођење специфичних услуга за локалну ромску заједницу, како су носиоци пројектних активности истакли на конференцији за медије, у Костолцу.


Носилац пројекта је Град Пожаревац, уз подршку партнерских организација Друштва „Ром“ из Костолца и Удружења за развој предузетништва „Постарт“ из Пожаревца, у оквиру програма који финансира Европска унија. Реализација је трајала годину дана, а вредност пројекта износи 58.710 евра.

– Циљна група су били Роми у Костолцу, старости од 15 до 30 година, уз уважавање свих специфичности локалне средине и потреба послодаваца, као и кроз омогућавање плаћеног стажирања у јавним и приватним предузећима. Надамо се да ће неколико особа остати да ради у тим фирмама. Следећи циљ је било пружање помоћи за лакши приступ фондовима за отварање предузећа кроз писање бизнис планова, тако да се надамо да ће бити десетак корисника који ће покренути своје фирме. Урадили смо и анализу потреба локалног тржишта и тај ће извештај бити достављен локалним самоуправа у циљу израде стратегијских докумената као што су Локални акциони план запошљавања, Локални акциони план за младе и Локални акциони план за подршку Ромима, истакао је на конференцији за медије Ненад Гавран, менаџер пројекта.

Чемаил Морина, координатор пројекта, говорио је о важности пројекта за младе Ромкиње и Роме у Костолцу и научене лекције у процесу реализације. Указао је на значај тога што је Град Пожаревац препознао важност реализације овог пројекта управо на територији ГО Костолац, где је, како је истакао, проблем запошљавања Рома израженији:

– Сматрам да смо младим људима пружили прилику да се директно упознају са радним обавезама и конкретним знањима и вештинама. Верујем да је ово и допринос отклањању одређених стереотипа о Ромима као радницима. Одзив кандидата је био велики, што додатно говори о радној спремности ромске популације, оценио је Морина.

Испред Градске општине Костолац, члан Већа задужен за социјалне политике и невладин сектор Бајрам Морина, истакао је да овај и њему слични пројекти остварују позитиван допринос у унапређењу положаја Рома, и додао:

– Највећи помак видим у партнерству локалне самоуправе и невладиних организација, нарочито ромских, као и подизању капацитета тих организација. Један од најдугорочнијих резултата је израђена анализа потреба локалног тржишта, која је добра подлога за креирање свих будућих стратегија.

Испред Града Пожаревца конференцији је присуствовао Дејан Крстић, члан Градског већа, која је на овом пројекту био у улози менаџера за односе са јавношћу:

– Врло је значајна сарадња која је успостављена између Града и Градске општине. Овај тим је показао да зна добро да ради, што потврђују остварени резултати. Град ће и убудуће наставити ту сарадњу, јер се оно што је добро не мења.

Иначе, пројекат се реализује у оквиру програма „EУ пoдршкa инклузиjи Рoмa – Oснaживaњe лoкaлних зajeдницa зa инклузиjу Рoмa“, који спрoвoди Стaлнa кoнфeрeнциja грaдoвa и oпштинa. Програм је подржан средствима у износу од 4,2 милиона евра, а извор финансирања је ЕУ/ИПА 2016.