2020-11-27T13:41:06+01:00 27. новембра, 2020. 13:41 |

РРА „БРАНИЧЕВО – ПОДУНАВЉЕ“: Пројекат „Вештине за послове“

Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ у партнерству са Регионалном агенцијом за развој Источне Србије – РАРИС, започела је реализацију пројекта „Вештине за послове – Унапређивање прилика за запошљавање и социјалну инклузију маргинализованих група кроз побољшање пословног окружења у Источној Србији“. Финансира га Краљевина Норвешка кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“.

Пројекат ће се реализовати у периоду до 1. септембра 2021. године, на територији мање развијених општина из Браничевског, Подунавског, Борског и Зајечарског округа. Његов циљ је да допринесе равномернијем друштвено-економском развоју, кроз унапређење конкурентности и одрживости локалних предузећа у туризму и повезаним секторима, унапређење (само)запошљивости младих и других маргинализованих група, као и пословног окружења у општинама Голубац, Велико Градиште, Неготин, Књажевац.

На онлајн конференцији одржаној 26. новембра 2020. године, више од 50 учесника информисало се о основним активностима и користима које ће пројекат донети различитим циљним групама. Он је пре свега намењен фирмама које послују у туризму и повезаним секторима, које ће у оквиру пројекта имати прилику  да учествују у практичним обукама из области сајамског наступа, дигиталног маркетинга и економске инклузије, искористе менторску подршку у различитим областима њиховог пословања и буду промовисани на националном и румунском тржишту.

Незапослени млади,  жене, рурално становништво и представници осталих осетљивих група, имаће прилику да учествују у професионалном програму обука за различита занимања у сектору туризма и повезаним секторима, као и у сектору дигиталног маркетинга. Похађаће лиценциране обуке за почетнике у пословању и радионице на различите теме из области туризма. На овај начин, 80 учесника значајно ће унапредити своју запошљивост, а коначан циљ је да се кроз пројекат минимално 12 особа, претходно незапослених, запосли или започне властити бизнис. Пројекат је намењен и локалним самоуправама које ће имати прилику унапреде своје локалне политике у области социјалне инклузије, подршке запошљавању и сектору туризма.

Нека од кључних питања учесника конференције била су везана за могућност и услове учешћа у професионалном програму обука, као и начин укључивања у активности усмерене на подршку туристичкој привреди. Током децембра месеца планирано је расписивање јавних позива за одабир ученика у пројекту, незапослених и представника туристичке привреде из циљних општина, у оквиру којих ће бити транспарентно представљени сви дефинисани услови и користи за потенцијалне учеснике.

За све додатне информације, заинтересовани могу да се обрате путем мејла или телефона код партнерских организација на пројекту:

  1. Регионална развојна агенција БраничевоПодунавље РРА БП

Стари корзо 30/3, Пожаревац

012/510-824, 511-823

office@rra-bp.rs

  1. Регионална агенција за развој Источне Србије РАРИС

Трг ослобођења 1, Зајечар

019/426-376, 426-377

office@raris.org