Ова и наредна година важне су за рад Површинског копа „Дрмно“, и то посебно због реализације стратешких циљева који су међусобно повезани. Реч је о сечи шуме на потезу Храстоваче, односно села Кличевац, изградњи бунара за предодводњавање, измештању и изградњи цевовода, спровођењу вода у новоизграђене објекте, као и о исушивању кличевачког Дунавца. Уз све то, треба да се обезбеде неопходни услови за подизање погонске спремности и поузданости рада основне рударске механизације.

         Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-КО Костолац“, истиче да је неопходно да се на време изграде објекти за предодводњавање.

        − Вршна етажа, на којој ради пети рударски јаловински систем, налази се у источном делу лежишта, на педесетак метара од Дунавца. Испред фронта рударских радова налази се око 220 хектара шуме, која у наредне три године мора да се уклони, да се потом очисти терен и створе услови за рад рударске механизације. До краја године треба уклонити растиње испред фронта рударских радова како би се створили услови за рад рударске механизације на вршној етажи. Истовремено, обезбеђује се простор за формирање етажне траке за будући шести јаловински систем, објашњава Булатовић.

                             СУКЦЕСИВНО ИСУШИВАЊЕ ДУНАВЦА

           На Површинском копу „Дрмно“ ради 307 бунара за дубинско предодводњавање који путем цевовода избацују воду ван контура копа, између осталог и у Дунавац код Кличевца. Одатле се вода каналима усмерава према пумпној станици Завојска, а од ње у Дунав. Тренутно се изводе радови на више објеката за предодводњавање, а поред осталог и завршна деоница од 1.350 метара западног гравитационог цевовода. Највећи број бунара испред фронта рударских радова испумпаваће воду у нови цевовод.

         − Изградњом западног гравитационог цевовода прикључењем нових и неколико старих бунара, стварају се услови за исушивање Дунавца дугачког више од четири километра и ширине веће од 50 метара. Документацијом је предвиђено сукцесивно исушивање. Ово је изузетно деликатан и озбиљан посао, објашњава Булатовић.

                               ЗА ШТО МАЊЕ ЗАСТОЈА  У РАДУ СИСТЕМА

            На реализацију планираних овогодишњих ремоната на Копу „Дрмно“ утицао је квар на багеру SRs 2000 28/1, који је био ван погона неколико месеци, а за набавку нових делова било је потребно да се испоштују законске процедуре у поступцима јавних набавки.

          − Реч је о старој опреми. Багер је кренуо са производњом давне 1984. године, а сада нам предстоји ревитализација рударских система како бисмо подигли њихову поузданост и повећали учинке рада. Уз значајна улагања у редукторе, чланке, осовине и другу неопходну квалитетну опрему имаћемо мање застоја у раду система. Посматрајући на годишњем нивоу, системи тренутно раде између 3.200 и 3.500 сати. Потребно је да у наредне три године подигнемо временско искоришћење рада система на 5.000 сати. Од ЕПС-а очекујемо подршку и помоћ, нарочито у реализацији стратешких захвата који ће омогућити даљи несметани рад „Дрмна“, каже Булатовић.

                                                                                                                                                                       Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content