2018-02-14T12:37:22+01:00 14. фебруара, 2018. 12:37 |

Са Међународног саветовања пчелара: УСПЕХ ПОЧИЊЕ ОД ИДЕЈЕ

Седмо међународно саветовање пчелара Браничевског округа одржано је у Костолцу у недељу, 11. фебруара. Саветовање је организовало Удружење пчелара Пожаревац у сарадњи са Аграрним фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца и Градском општином Костолац. Имало је назив „Научи да успеш“  симболично представивши развојни пут једног од најбројнијих и најстаријих пчеларских удружења у Србији. Саветовање је обухватило четири актуелна предавања од технологије пчеларења, примене апитерапије до технологије производње пића до меда. Предавачи су, што је саветовању дало међународни карактер, стигли из Бугарске и Словеније: Софрон Софронијев, Карл Вогринчић и Владо Пушник.

                                   АПИТЕРАПИЈА У ЉУБИЧЕВУ

           Пчеларска подружница у Пожаревцу основана је 1927. године и од тада, више од девет деценија, ради у континуитету. Удружење пчелара Пожаревац данас има преко 300 чланова и најбројније је после београдског у Србији. Заједница пчелара Браничевског округа окупља око 1100 чланова и њихови представници су се у недељу у великом броју окупили у Костолцу да на саветовању чују предаваче из Бугарске и Словеније, виде се и размене искуства. Пчеларима Браничевског округа али и гостима из готово читаве Србије, од Београда, Суботице до Кладова, Бијељине из Републике Српске и темишварске регије у Румунији као и председнику Скупштине Града Пожаревца, Бојану Илићу и члану Градског већа Саши Ђорђевић, добродошлицу је изговорио Дејан Милошевић, председник Удружења пчелара Пожаревац подсетивши да  пут ка успеху почиње од идеје:

 Дејан Милошевић

           -Прошле године, када смо на овом скупу изнели идеју да отворимо пчеларско развојни центар у Љубичеву, са нама је био градоначелник Пожаревца. Идеја му се допала и после годину дана договора имамо наговештај да ће већ у септембру Удружење пчелара тамо имати свој простор за пчеларско туристички центар. Потрудили смо се да предавања на овом саветовању зато буду актуелна и у складу са оним што ћемо развијати у Љубичеву, а тиче се здравственог туризма и апитерапије.

 

ТЕМЕ И ПРЕДАВАЧИ

                            Где су пчеле, ту је здравље

              Учесници и посетиоци Саветовања

  На Седмом међународном саветовању пчелара Браничевског округа „Научи да успеш“ организованом у Костолцу предавања су одржали гости из Бугарске и Словеније.

            Софрон Софронијев из бугарског града Монтане поделио је са пчеларима Браничевског округа своје искуство о „Технологији пчеларења осморамном Фараровом кошницом на пчелињаку са хиљаду заједница“. Софронијев који је четврта генерација пчелара у породици са супругом као јединим сарадником управо овом методом држи 1000 заједница и производи мед, полен, матице и ројеве.

           Предавање „Апитерапија у словеначком пчелињаку“ одржао је Карл Вогринчић, пчелар и апитерапеут из Марибора. После 40 година пчеларског и 20 година апитерапеутског искуства, Вогринчић каже да тамо „где су пчеле, ту је здравље“ и сматра да је „пчеларство привилегија, а апитерапија благослов“.

           Два предавања одржао је Владо Пушник, такође пчелар и апитерапеут из Марибора. Прво је било  „Развоју апитерапије у Словенији“ и друго  „Технологија производње пића на бази меда“.

 РЕЦЕПТ ЗА РЕЗУЛТАТ

            Град Пожаревац последњих година кроз буџетски аграрни фонд веома подржава пчеларство као веома перспективну пољопривредну грану и Удружење пчелара које је увек спремно за нове идеје у унапређењу производње меда и других пчелињих производа као и пратећих делатности. Поздрављајући учеснике Седмог међународног саветовања пчелара Браничевског округа у Костолцу, председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић је рекао да би из истих разлога због којих Град подржава Удружење пчелара желео  да подржава и друга удружења:

    Бојан Илић

           -У годинама за нама, рекао је, показали сте завидан ниво организације, марљивости и жеље за напредовањем тако да резултати нису изостали. Један од доказа је и овај скуп коме присуствује завидан број чланова као и обим производње који је стално у успону. У називу Саветовања „Научи да успеш“ садржана је сва мудрост рецепта за постизање резултата. Успех је везан за напоран рад и најпре је условљен знањем и искуством које пчелари имају и спремни су да усвоје.

           На саветовању су приказани кадрови из филма „Пчеларска Србија“, а  учесницима  се представио сплетом игара фолклорни ансамбл Културно уметничког друштва „Костолац“. Целодневно саветовање „Научи да успеш“ у Костолцу пратила је и продајна изложба пчеларске опреме и производа.