2017-03-01T11:20:10+01:00 1. марта, 2017. 11:20 |

Са седнице Скупштине града Пожаревца: Програмом ЛЕР-а до вишег стандарда

4У Пожаревцу је заседао локални парламент. На почетку седнице, председник Скупштине Бојан Илић саопштио је да су поднете оставке чланова Градског већа Драгана Костића, који је недавно именован за в. д. директора Привредног друштва „Аутотранспорт“ у Костолцу и Александра Стојановића, који обавља функцију директора Пољопривредне и саветодавне стручне службе у Пожаревцу. Уместо њих, тајним гласањем за нове чланове Већа изабрани су: за ресор комуналне инфраструктуре Далибор Миљковић, а за пољопривреду Саша Глуваков. С обзиром на то да се чланови Већа бирају из редова одборника, након подношења оставки новоизабраних већника, потврђени су мандати новим одборницима Марку Миладиновићу и Зорану Милошевићу, обојица из редова СНС.

Градоначелник Бане Спасовић захвалио се одлазећим члановима Већа на досадашњем раду и подсетио на остварене резултате у сфери пољопривреде и комуналне инфраструктуре:

-Подсетићу да је за један кратак период, из буџета, за област пољопривреде, утрошено око 70 милиона динара. Аплицирали смо и код надлежног министарства за средства, за изградњу атарских путева. Први пут је након ко зна колико година, изграђено 28 километара атарских путева, потписано је преко стотиу уговора, у сарадњи са Аграрним фондом додељене су разне субвенције пољопривредним произвођачима… Област пољопривреде је врло брзо стала на ноге. Када је реч о комуналној инфраструктури, такође бих подсетио да је у претходном периоду у путну инфраструктуру уграђено 16 киломатара асфалта, уређено је преко 10 километара некатегорисаних путева, топловодне цеви постављене су у дужини од преко 40 километара, урађена су 22 километра секундарне топлификационе мреже, неколико километара кишне, фекалне канализације… Доста тога се још нашло под окриљем ресора за комуналну инфраструктуру, као што су на пример припреме за ЉКИ, уређење хиподрома и Ергеле „Љубичево“…

                               О  ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ

У наставку заседања одборници су усвојили Програм локалног економског развоја Града у 2017. и Одлуку о условима и начину реализације тог документа. Александра Ђорђевић, шеф Сектора за локално-економски развој, привреду и пољопривреду рекла је да је основни циљ доношења Програма допринос економском развоју и стварању повољнијег пословног окружења.

Др Звонимир Благојевић, одборник УГ „Искорак“, рекао је за говорницом да сматра да у рад комисије за спровођење Програма локалног економског развоја треба укључити и представнике опозиције, стручне кадрове и ванстраначке личност, све оне који би својим знањем могли да допринесу успешности имлементације Програма. У вези са изградњом нове Индустријске зоне он је поставио питање шта је до сада урађено и шта Пожаревац може да понуди инвеститорима.

Члан Градског већа Иван Јовић истакао је да су одређени резултати постигнути, да су планови велики као и да се ништа не може урадити преко ноћи.

-После низа година потписан је уговор о директној инвестицији вредној 10 милиона евра (Стоп шоп) захваљујући којој ће бити запослено око 300 радника. Зашто до сада, претходне власти нису запослиле бар 100 људи, и нешто учиниле по питању смањења броја незапослености у Граду, запитао је Јовић.

О Индустријској зони менаџер Града Митар Караџић је рекао да је један од њених основних проблема био што се са изградњом отпочело без решених имовинско- правних односа. Овај проблем  отклоњен је крајем прошле године.

Градоначелник Бане Спасовић на питање зашто у Комисији за доделу средстава из буџета за пројекте из Програма локалног економског развоја нема представника опозиције, одговорио је да ће их бити и да их има у саветима, радним телима, разним комисијама…

-Такође су и у Штабу за ванредне ситуације. Размотрићемо могућност и уколио буде простора проширићемо број чланова Комисије за доделу средстава и понудити чланство представнику опозиционог блока. Што се инвестиција тиче потрудићемо се да ове године урадимо дупло више него прошле 2016. Већ сада смо близу цифре од једне милијарде и 400 милиона динара, заједно са Фондом за минералне сировине и Еко фондом. Биће нових инвестиција, нових улагања, која ће директно подићи стандард у Граду Пожаревцу, рекао је градоначелник.

ПРОГРАМ РАЗВОЈА СПОРТА

Одборници су у наставку рада донели и један веома важан документ за младе и спортисте. Реч је о Програму развоја спорта Града за период од 2017. до 2021. године. Чланица Већа Ана Миљанић истакла је да спорт има значајну улогу у сваком друштву, због чега и Град Пожаревац настоји да му се аналитички и системски посвети.

            -Програмом развоја спорта акценат стављамо на систем предшколског физичког васпитања и школског спорта. Једна од идеја је и стварање универзалних спортских школица, које се могу реализовати у свакој образовној установи. Рекреација постаје саставни део савремене медицине. Физичка неактивност представља четврти по значају фактор ризика, када је реч о хроничним незаразним болестима, одмах после пушења, хипертензије и повишеног нивоа шећера у крви. Процењује се да је физичка неактивност главни узрок за 21-25 посто рака плућа и дебелог црева, 27 посто случајева дијабетеса и око 30 посто исхемијских болести срца, објаснила је Ана Миљанић.

Један од циљева Програма развоја спорта је и да се сваком спортисти пружи шанса за развој од почетника, до мајстора спорта. Оно без чега све ово не може бити оствариво свакако је унапређење спортске инфраструктуре чему се у Програму  посвећује дужна пажња.

 O ТРИ ВЕКА ПОЖАРЕВАЧКОГ МИРА

            Приликом разматрања програма и планова рада установа и фондација у овој, години, одборници др Срећко Босић (СПС) и др Звонимир Благојевић  замерили су што се још увек није отпочело са припремама за обележавање годишњице значајног датума, тачније 300-те године од потписивања Пожаревачког мира. Предложено је да се у што краћем року оформи радно тело или група чији би чланови отпочели са припремама прославе овог међународно значајног догађаја.

            Менаџер Града Митар Караџић обавестио је да се у локалној самоуправи  размишља о начину обележавања овог великог јубилеја. Биће формиран тим за организацију свечаности, у плану су радови на обнови  инфраструктуре: асфалтом ће бити пресвучени коловоз и тротоари у Хајдук Вељковој улици, асфалтираће се и остале  улице, изградити паркинг простор за аутомобиле око шатора „Пожаревачког мира“, планирано је и комплетно уређење спољашње и унутрашње стране шатора, рекао је Караџић.

            На последњој седници Скупштине одборници су усвојили Локални акциони план за младе за период од 2017 – 2020. и донели одлуке о расписивању конкурса за избор директора ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈКП „Паркинг сервис“. Разрешен је и именован један број председника и чланова надзорних, управних и школских одбора.

Привремени савети месних заједница

            Тема која је изазвала највише полемике међу одборницима односила се на престанак мандата саветима месних заједница како градских тако и сеоских. Донета је, наиме одлука о престанку важења Одлуке о месним заједницама којом се овлашћује Градско веће да именује привремене савете месних заједница као и да актом о именовању савета одреди број, састав, задатке и мандат члановима привремених савета. У образложењу ове одлуке наведено је да разлози леже у потреби усклађивања са Законом о локалној самоуправи, са Законом о јавној својини и са Законом о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи. – Полазећи од свега наведеног, а у циљу побољшања ефикасности у раду и функционисању месних заједница, смањењу трошкова, предлаже се оваква одлука, навео је предлагач.

            Одборник Дејан Савић (ДС) ову одлуку не сматра добром јер се њоме грађанима онемогућава право изјашњавања о томе какве ће представнике имати у саветима месних заједница. Он не мисли да савети  имају висок степен могућности да одлучују о неким суштински важним питањима у свом окружењу, али то не значи да им се једно такво право може ускратити. Примедбе и критике на ову одлуку изнели су и идборници  Златко Миладиновић, Слађан Стевић (СПС) и др Звонко Благојевић.

 Градоначелник Бане Спасовић у изјави за медије појаснио је да је један од разлога за увођење привремених мера у саветима месних заједница и тај што поједине месне заједнице финансијски не послују како треба, односно налазе се у дуговима од по више десетина милиона динара.

-Дугови су наслеђени, морају да се намире. Постоје и судске пресуде, које месне заједнице морају испоштовати. Како се и даље не би овако радило, усвојили смо овакву Одлуку. Градско веће има обавезу да донесе решења о формирању привремених савета, тако да се практично мандат досадашњим члановима продужује за још шест месеци. рекао  је Спасовић.

Град помаже самофинансирајуће студенте

            Одборници су прихватили измену Одлуке о утврђивању услова, начина, критеријума и поступка субвенционисања камата по студентским кредитима, код пословних банака на територији Града Пожаревца.

            Чланица Градског већа Весна Пејић, рекла је да се ова одлука односи искључиво на самофинансирајуће студенте. Град Пожаревац покриваће камате кредита, које родитељи буду подизали за школовање своје деце.

            -Од 17 банака, којима смо упутили позиве, за субвенционисање камате на ове кредите пријавила се само једна – „Societe Generale“. Позивам студенте и њихове родитеље да конкуришу за ове кредите, Град на овај начин помаже студентима који нису на буџетском финансирању, нагласила је Весна Пејић.

M.P.