2017-12-19T23:26:51+01:00 19. децембра, 2017. 23:26 |

СА ЗАСЕДАЊА СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Одборници Скупштине града усвојили су на протеклој седници одлуку о одржавању зграда као и условима, начину и критеријумима суфинансирања обнове фасада зграда на територији града. Осим детаља о начину управљања зградама и обавезама станара, одлука предвиђа и учешће града у финансирању обнове фасада.

– Ради подстицања обнове и очувања што већег броја фасада, Град ће суфинансирати њихову обнову по зонама док ће остатак средстава до пуног износа финансирати станари, објаснио је заменик градоначелника Саша Павловић.  Суфинансирање обнове фасаде односи се на стамбене и стамбено-пословне објекте од најмање пет станова и једног пословног простора.Учешће Града у обнови уличних фасада у зградама које се налазе у првој зони износиће 50 процената, у другој зони 40, док ће у трећој тај проценат бити 30. Када је реч о дворишној фасади учешће ће бити за по 10 одсто мање у свакој од зона, док ће остале фасаде Град суфинансирати у износу нижем за по 20 одсто у односу на уличну фасаду.

  СОЦИЈАЛНЕ ПОТРЕБЕ СВЕ ВЕЋЕ

             Прве три бебе рођене у новој години Град ће даривати новчано и то прворођену бебу са 40, другорођену са 30 и трећерођену са 20 хиљада динара, једногласно је одлучено у локалном парламенту. Иван Јовић, члан Градског већа за  друштвене делатности и социјална питања рекао је да је Град доста повећао социјална давања и подсетио да деца са сметњама у развоју не плаћају вртић, док за треће дете Град финансира 50 посто трошкова.

             -Уведен је и пилот пројекат личног пратиоца детета. За ову позицију у 2017. је било издвојено 5 милиона динара, а у наредној години се планира 15 милиона. Град велики износ одваја  за социјална давања, размишља се и о превозу за средњошколце о чему је данас било речи, а у плану нам је увођење поклон пакета за свако новорођенче. Први пут у последњих двадесет година, протекле године у Пожаревцу је наталитет надмашио морталитет, а тако ће, изгледа, бити и ове године. Дугорочни циљ нам није повећавање социјалних давања већ смањење процента незапослености, самим тим породице ће успети да задовоље већи део својих потреба, рекао је Јовић.

 

Стојимировић на челу „Водовода“

            

             Нови вршилац дужности директора ЈКП „Водовод и канализација“ је Владимир Стојимировић, одлучено је на скупштинском заседању. Стојимировић је по образовању дипломирани машински инжењер. Радио је на месту главног инжењера у „Водоводу  и канализацији“од 2003. до 2008, затим у „Дирекцији за изградњу“, да би се 2011. вратио у „Водовод“ на место техничког директора.

Био је извођач радова на изградњи водозахвата „Морава“, затим пројектант и извођач машинских радова на опремању два бунара на водоизворишту „Кључ“, пројектант на водоизворишту „Силвер Лаке“ у Великом Градишту, вршио је надзор над машинским радовима на изградњи колектора  Љубичево, изводио радова на изградњи колектора Забела…

Стојимировић је, захваливши се на указаном поверењу, истакао да постоје бројни проблеми које је потребно решавати: застарела мрежа, азбестно-цементне цеви, недовољан капацитет изворишта и резервоара, нерешено питање постројења за отпадне воде, губици, административни и физички.

– Свестан сам да прихватам врло одговорну улогу у врло тешком тренутку. Очекујем да уз неопходну и потребну подршку Града као оснивача и органа управе, а уз потпуно ангажовање колектива фирме, решим наведене проблеме. „Водовод“ ће у договору са оснивачем реализовати концепцију водоснабдевања и одвођења отпадних вода као и врсту резервног напајања, обезбедићемо функционалност реверсне осмозе, као међурешења, поручио је нови в.д. директора ЈКП „Водовод и канализација“.

             Предлог одборника Златка Миладиновића (ДС) да се у дневни ред уврсти тачка о  измени одлуке о превозу ученика средњих школа, те да се уместо са досадашњих 30 финансира са 100 посто, одбијен је. Миладиновић је рекао да Град тренутно у ту сврху издваја 7 милиона динара, а да би, уколико преузме сву обавезу финансирања, требало издвојити још 15 милиона. Весна Пејић, чланица Градског већа за просвету, образовање и здравство, подсетила је да Град финансира превоз основаца у пуном износу те да су бројна давања у образовању: награђивање ученика за успехе на такмичењима, награде просветним радницима и младим талентима, поклони ђацима првацима, и друго.

– Обезбеђен је превоз деце у припремном предшколском програму, превоз ученика у специјалне школе, повећан је износ за стипендије. Биће повећан и превоз за средњошколце када се за то пронађу средства. Средња школа није обавезан вид образовања, али се трудимо да помогнемо и у том делу, рекла је Пејић.

Од осталих тачака са седнице издвајамо реизбор в.д. директора Културно-спортског центра  Ненада Митића и  давање сагласности  на програм рада Здравствене установе Апотека Пожаревац за 2018. годину.

                                                                                                                                      Т.Р.С.