IMG_1969Жагубица је и ове године на петнаестом Сабору „Врела Хомоља“ добродошлицом дочекала бројне госте. То је манифестација привредног, туристичког, културног, гастрономског и спортског карактера, која негује традиционалну нематеријалну баштину хомољске регије. Кроз песму и игру, припрему хране, израду предмета и сувенира на традиционалан начин већ заборављених заната, Сабор чува колоритну баштину Општине Жагубица и на тај начин привлачи више хиљада посетилаца.

Субота, централни дан Сабора по садржини програма и бројности посетилаца и, коначно, по правој саборској атмосфери, била је догађај за причу оних што су дошли, и жаљење свих оних који не дођоше. Програм су рано зором започели риболовци на врелу Млаве, који су се такмичили у пецању пастрмке мушичарењем, а најбољи резултат остварио је Срђан Аксовски из Петровца. А изнад врела „Златне руке Хомоља“, јединствена прилика за подсећање на кулинарске вештине у справљању етно хране, специјалитета пониклих у врлетима овог краја, на бачијама, вајатима и појатама, скромним горштачким домовима, када су намирнице и зачини сакупљани у природи. На тихој ватри мешао се качамак, зачинске травке у гулаше додавале, под сачом је крчкало, на ражњу се окретало, под шатором наздрављало, пред бројним тезгама са сиром, медом, шумским плодовима се застајало. Вредне домаћице биле су у прилици да покажу своја ремек дела – извезена, хеклана, плетена и ткана. А да је међу најбољим учесницима било још бољих, потврдила је оцењивачка комисија Сабора, прогласивши за намаштовитије уређени штанд, штанд Удружења жена „Старчевљанке“ из Старчева. Ово удружење однело је победу и у такмичењу за најлепше традиционално готово јело. Прву награду за најлепше традиционално припремљено јело – гулаш, добила је екипа „Кум и три брата“ из Ћовдина, а за најлепши сувенир „Зен башта – хималајска со“ из Јагодине.

                                                           ДА СЕ ЖИВИ КВАЛИТЕТНИЈЕ И БОЉЕ

            Отварајући 2. Хомољску фолклоријаду на којој је наступило тридесетак ансамбала, потпредседник Владе Републике Србије др Небојша Стефановић је истакао да су овакве манифестације прилика за подсећање каква блага заправо поседујемо и обавезује нас да их чувамо.

            -Имао сам прилике да видим колико су овде људи топли и имају срца и снаге, колико је добро када дођете овде и када се лепо осећате, што сте у делу своје земље који уме да дочека госте, који уме да развија туризам, који уме да покаже шта све може да се уради. Један од разлога мог доласка је да се уверим да ваша безбедност буде максимално очувана, да наши људи из полиције овде заједно раде и са локалном самоуправом, али и са грађанима. Драго ми је да је овде ниво криминалитета веома низак. Наравно, то не може без заједничког рада и то јесте и порука председника Александра Вучића, да само заједно можемо да побеђујемо, градимо и зато се на његову иницијативу гради овај нови регионални пут, радимо на изградњи водовода, радимо на томе да људи овде буду задовољнији и да се живи квалитетније и боље, казао је Стефановић.

            Посебну драж, лепоту и посећеност имало је „Хомољско посело“, смотра најлепших игара, песама и народних ношњи, на којој су наступили фолклорни ансамбли из Жагубице, Осанице, Крепољина и Лазнице. Вече је завршено спектакуларним наступом плесне групе „Una Saga Serbica“ из Београда и концертом Милана Топаловића Топалка.

Наступ фолклорних ансамбала
Гости на традиционалној манифестацији
У обиласку штандова
Велики број учесника овогодишњег Сабора
Стефановић и Павловић са сарадницима долазе на Сабор
Сјајан гулаш на 40 степени
Наступ фолклорних ансамбала

                                                                  ОД ВЕКОВА БЛАГО САЧУВАНО

            Иначе, Сабор је у петак отворио председник Општине Жагубица Сафет Павловић пожелевши посетиоцима да се лепо проведу и упознају са делом традиције, обичаја, културе, јединствене природе, са развојним потенцијалима и пројектима који се нуде инвеститорима, као и са кулинарским специјалитетима из овог краја.

            -Незагађена природа и чист ваздух су данас злата вредни. Наше шуме, вода, рудно богатство, разне врсте украсног и техничког камена и друго минерално благо су богатство које тек добија на вредности. Општина Жагубица је жељна инвеститора и нових фабрика и зато смо ми данас велико градилиште. Уз велику помоћ Владе Србије, градимо путеве, водоводе, гасификацију простора и радимо осталу инфраструктуру да би потенцијалним инвеститорима створили услове за улагање у наш крај и отварање нових фабрика и погона. На овај начин ми побољшавамо и квалитет живота наших грађана, отварамо нова радна места, заустављамо исељавање људи са ових простора. За све грађане обезбедили смо бесплатан превоз на територији Општине, а за најмлађе бесплатан боравак у вртићу. Резултат свих ових активности је и проглашење наше општине за најбољу локалну  самоуправу у Браничевском округу и признање на републичком нивоу за најбољег домаћина у Србији, затим, награда „Београдски победник“ и повеља, као општина која је призната и позната у очувању културне баштине и општина у Србији са највећим бројем манифестација у једној календарској години. Сигуран сам да је пред нама боље време за све грађане, рекао је Павловић.

            Првог дана одржан је Сајам меда и предузетништва, затим Дечији карневал током којег су наступили малишани из ПУ „Полетарац, а веома запажене су биле бројне изложбе: изложба фотографија „Србија која нестаје“ аутора Слободана Симића, изложба на отвореном – Самосликање „selfie“ кроз српску уметност, о којој је говорила кустос Јулија Башић, изложба слика са 11. Међународне ликовне колоније „Хомоље Арт 2016“ , изложба скулптура са 12. Међународне ликовне колоније „Хомоље Арт 2017“. Током посете сталној изложбеној поставци Светомира Арсића Басаре у Завичајном музеју наступила је вокално музичка група Градског културног центра Пјотрков Трибуналски. За незаборав је и манифестација „Српски пој од искона“, која је у порти цркве Свете Тројице окупила најбоље етно певаче који негују дух старог певања.

-Туризам као привредна грана добија на све већем значају у нашем крају, с обзиром да смо остали еколошки здрава средина захваљујући врло слабом развоју индустрије у претходним деценијама. Хомоље има много манифестација које су препознате у Србији, а неке и шире, јер су богатством својих различитих садржаја привукле на себе пажњу. Богата понуда хомољских брендова попут чувеног „хомољског јагњета“, хомољског овчијег сира, меда, ракије, пастрмке и ручних радова, уједно ће бити обогаћена песмом и игром многобројних учесника. Нарочито смо поносни што нам је локална самоуправа уз несебичну помоћ Владе Србије изградила нови асфалтни пут од Петровца ка Жагубици, што је један од битних фактора за овакву масовност на Сабору, истакао је директор Туристичке организације Владан Лазић.

Домаћини Сабора, председник Општине Жагубица Сафет Павловић, председица СО Оливера Пауљескић, заменик председника Општине Предраг Ивковић и саветник председника Општине Живојин Трифуновић, организовали су пријем за стотине званица, међу којима су били потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, начелник Управе полиције генерал Зоран Алимпић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић, делегације из партнерских и пријатељских градова Пјотрков Трибуналски из Пољске и Бања Херкулана из Румуније, представници општина из региона, директори јавних предузећа и установа.

                                                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content