Ансамбл позоришта “Миливоје Живановић” извешће вечерас Шекспиров “Сан летње ноћи” у редитељској поставци Дејана Цицмиловића. Подсећања ради, комад је премијерно изведен јуна 2022.године и гледаоцима пружа изузетан доживљај.

У први мах замршена и тешко решива прича проистекла из припрема венчања атинског војводе Тизеја и веренице му Хиполите која у своју окриље ниже Егејеву родитељски бригу и љубавне јаде Лисандера, Хермије, Деметра и Хелене, уз веома вешт колаж музике, светла и покрета сели комплетан ансамбл од преко двадесет глумаца и читаву публику у нову димензију. Атинску шуму у најкраћој ноћи у години. Овде владају виле и вилењаци, немогуће постаје могуће а како ђаво, у овом случају Ђаволак, ни у свакодневном животу никоме не да мира, тако бива и у „Сну летње ноћи“. По наредби вилинског краља Оберона, збуњен и залуђен, уплиће прсте на погрешан начин и чаробним цветним капима међу актерима изазива забуну пуну духовитих реакција. Посебан ефекат дешавањима даје група атинских мајстора која на себи својствен начин припрема пробу позоришног комада за изведбу у част свадбеног весеља. Урнебесном складу приучености кап у вршну чашу самохвале и импровизације даје кап у очи главног глумца Николе Вратила, по струци ткача, који овом чаролијом добија магарећу главу и тумарајући по шуми налети на Деметру, краљицу вила која се истом чаролијом заљубљује у самољубивог глумца-ткача. Као и сваки бајковити приказ, и овај добија свој расплет када Оберон увиди и исправи грешку неспретног Ђаволка, чаролија даје ефекат какав заслужује а све се оконча на месту где је и почело: у Тезејевој палати у којој је све онако како приличи, осим „ишчашене“ представе глумаца-мајстора.

Продуцент представе „Сан летње ноћи“ је директорка Центра за културу Пожаревац  Галина Перић, уредник Бојан Гачевић, организатор Бојан Николић, док је почетак у 20 сати.

Share.

Comments are closed.

Skip to content