•  У еколошке пројекте у локалним самоуправама НИС улаже 107,5 милиона динара

Компанија НИС потписала је Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине Републике Србије о заједничкој реализацији еколошких пројеката. Како је наглашено приликом потписивања у Палати Србија, јуче, 10. јуна, намера ове компаније је да настави да позитивно утиче на екологију и да унапређује стање животне средине у Србији,

Том приликом су размењени и споразуми о сарадњи између НИС-a и локалних самоуправа широм Србије, које су партнери НИС-овог програма друштвене одговорности „Заједници заједно“. Ове су године споразуми фокусирани на подршку еколошким пројектима који ће бити реализовани у 12 градова и општина Србије, у којима компанија спроводи највећи део својих пословних активности, у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту.

УНАПРЕЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Укупна средства у износу од 107,5 милиона динара биће усмерена на унапређење заштите животне средине у овим градовима и општинама кроз увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, уређење јавних градских паркова и парковских површина, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање иновативних еколошких парковских елемената, соларно осветљење парка, постављање рециклажних канти и контејнера.

На свечаности у Палати „Србија“, Меморандум су потписали Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства и Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. Манифестацији су присуствовали представници локалних заједница, учесница програма „Заједници заједно“, међу којима и градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Михајловић је истакла да би зелена агенда и зелена економија требало да буду модел раста и да сви пројекти које реализује држава, као и да би локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније требало да допринесу да Србија иде путем одрживог развоја.

Тјурдењев је указао на то да НИС, као једна од највећих компанија у Србији, настоји да буде пример другима по успешном развоју бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине: – Од 2009. године у еколошке пројекте уложили смо готово 120 милиона евра. Наше инвестиције у ту област су вишеструко веће, јер све наше капиталне пројекте реализујемо са намером да унапредимо заштиту животне средине. На тај начин испуњавамо своју визију и свој мото – да будућност претварамо у дело, додао је између осталог Тјурдењев.

Вујовић је нагласила је да је програм „Заједници заједно“ велика шанса за 12 градова и општина да конкуришу за најважније еколошке пројекте и додала: – Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример.

 

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 12 локалних заједница уједно почиње и овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. О избору пројеката одлучиваће Комисија састављена од представника компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“, који траје до 5. јула ове године, могу се наћи на сајту https://www.nis.eu/zajednici-zajedno/, а резултати конкурса биће објављени до 15. септембра.

Иначе, од 2009. године НИС је у оквиру програма „Заједници заједно“ у развој локалних заједница уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content