2017-02-28T11:50:36+01:00 28. фебруара, 2017. 11:50 |

Саветовање пчелара Браничевског округа: Марљивошћу до успеха

Savetovanja pcelara           Удружење пчелара Пожаревац је у недељу, 26.фебруара у Костолцу организовало Шесто регионално саветовање пчелара Браничевског округа. Учеснике Саветовања поздравио је председник најбројнијег удружења пчелара у  Србији, Дејан Милошевић речима да захваљујући домаћину, Градској општини Костолац и Граду Пожаревцу, који су препознали добробит за заједницу од пчеларства и развојне могућности ове гране, „све функционише као у пчелињаку“, беспрекорно. Председник Удружења пчелара Пожаревац је говорио о перспективи и потенцијалима пчеларства и најавио нови пројекат за који je обезбеђен новац из европских фондова, а допринеће развоју пчеларског туризма. Ради се о изградњи пчеларског центра у Љубичеву.

           Предавачи на Саветовању били су Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, Станко Чуљак из Пчеларског савеза Хрватске и Мато Иџојчић, такође пчелар из Хрватске. Осим представника Савеза пчеларских организација Србије, присуствовали су и пчелари са подручја Браничевског округа али и из целе Србије, Босне и Херцеговине и Румуније што је, уз предаваче, скупу дало међународни карактер.

            Пчеларима је најпре добродошлицу пожелео председник Градске општине Костолац, Иван Савић. Ова Градска општина била је домаћин претходног регионалног саветовања, а по најави, биће и наредног. Шесто регионално саветовање пчелара званично је отворио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, а осим њега, испред Града Пожаревца још су присуствовали Бојан Илић, председник Скупштине, Саша Павловић, заменик градоначелника и један број чланова Већа.

            -Буџетски фонд за развој пољопривреде Града Пожаревца пружио је снажну подршку пројектима едукације садашњих и будућих пчелара и резултат није изостао. Пожаревачко удружење је прошле године постало најмасовније у Србији са преко 300 пчелара и 14 000 кошница што је за сваки респект. Боравећи међу пчелама, усвојили сте њихов модел рада који подразумева добру организацију и марљивост, истакао је Спасовић.

            У оквиру саветовања у Костолцу је организована и продајна изложба опреме за пчеларство. Програм је употпунио КУД „Костолац“.

                                                                                                              Д.Д.