Под слоганом „Достојанствен рад за достојанствен живот”, испред Скупштине Републике Србије у Београду, 26. октобра, са почетком од 12 часова, одржаће се јавна седница Већа Савеза самосталних синдиката Србије.

Своје присуство на овом догађају потврдило је и чланство Савеза самосталних синдиката за Град Пожаревац и Браничевски округ, саопштено је на конференцији за медије организованој овим поводом.

Бобан Мартиновић, Дејан Зорко и Ненад Бранковић

Разлог за одржавање јавне седнице, према речима Дејана Зорка, председника ССС за Град Пожаревац и Браничевски округ, између осталог је висина зарада радника у приватном и јавном сектору у целој Србији. Зараде су, рекао је, недовољне за нормалан живот, док је присутан свакодневни скок цена намирница и раст свих трошкова.

-Инфлација је много већа од раста плата, што се одражава сиромаштвом наших чланова. Плата не може да подмири основне животне потребе. Минимална зарада нижа је од минималне потрошачке корпе, док се зараде запослених „уливају“ у профите послодаваца. Проблем представља и недоношење гранских колективних уговора по секторима или делатностима, на основу којих би се ушло у преговарање, али и доносили појединачни колективни уговори са послодавцима. Такође, евидентно је и непоштовање већ потписаних колективних уговора од стране послодаваца и Владе Републике Србије. Трећи разлог за одржавање јавне седнице СССС је непостојање социјалног дијалога на свим нивоима, али и усвајање висине минималне цене рада за наредну годину без учешћа синдиката. Такође, проблем представља и одлука о висини зарада запослених по делатностима, без предлога и учествовања синдиката и прослеђивање Скупштини на усвајање без претходне јавне расправе, нагласио је Зорко.

Циљ организовања јавне седнице је да се јавности скрене пажња о тренутним проблемима радника Србије, да Влада Републике Србије синдикат почне да третира као социјалног партнера.

Седница ће бити одржана у проширеном саставу. Осим чланова Већа СССС присуствоваће и чланови републичких одбора самосталних синдиката Србије, као и чланови већа ССС градова и општина.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content