2017-01-31T21:35:09+01:00 31. јануара, 2017. 21:35 |

Савина мисија – вечита инспирација

IMG_3533Свечаном академијом у реновираној фискултурној сали,ученици и професори Економско – трговинске школе у Пожаревцу,прославили су школску славу – Светог Саву.Дело првог српског архиепископа, принца, писца било је и биће основа српске културе и државности. Прослављајући 27. јануар, просветари су се присетили Савиних мудрих речи и великих дела, која су врло важна за српски народ, српску државу и цркву. Од старих патријарха издејствовао је независност српске цркве и постао први архиепископ. Заједно са оцем подигао је Манастир Хиландар и многе друге манастире, цркве и школе по српској земљи. Основао је прву српску духовну академију, библиотеку и болницу.

У обраћању гостима у име домаћина, директоркашколе Сибинка Живановић, истакла је да је Свети Сава читавог свог живота тежио да српски народ учини слободним и да је својом државотворном мисијом и мудрошћу, обезбедио српској држави легитимно место у најширој породици европских држава.

IMG_3505-Свети Сава створио је аутентичну и отворену српску културу, спремну да од других прими све што је достојно, а истовремено и да одбаци све што вређа људско достојанство. Циљ му је био да његова земља буде земља слободних људи, који ће међусобно сарађивати и напредовати. Створио је државу за потребе људи, а не људе за потребе државе. Јасно је препознао потребу да наш народ стиче писменост, знање и вештине и стално и предано је на томе радио. Својим животом и делом, оставио је у аманет многе вредности. Дао нам је путоказ куда треба ићи, поставио је темељ српског образовања. Сви ми, који се бавимо образовањем, на данашњи дан требало би да говоримо о визијама и мудрости Светог Саве, и да се запитамо колико смо речима и делом допринели и доприносимо да се те визије и остваре. Негујући успомену на Светог Саву морамо у сваком тренутку имати на уму да брига о деци и омладини, улагање у њихово знање и образовање, представља најодговорнији посао. Свима нама његов живот и његова просветитељска мисија у ширењу знања, требало би да буду инспирација и узор. Нека љубав, знање, правда, истина, част, достојанство, поштење и доброта, свима, и онима који расту и онима који су већ одрасли, буду једини путоказ кроз живот, поручила је у својој беседи о Светом Сави, директорка Сибинка Живановић.

У наставку програма, који су заједно  припремили ученици ипрофесори  школе, ученициМаријаниТраиловић(3к) уручена је награда за освојено прво место на Школском светосавском литерарном конкурсу.

Лајк за младе куваре

           Ученици-кувари Економско – трговинске школе у Пожаревцу поново су се пријавили за такмичење у оквиру серијала РТС-а под називом „Кухињски калфа“. У претходној такмичарској сезони показали су се веома умешним тако да су своју креативност пожелели да потврде и поново се опробају у кулинарским вештинама. У циљу што бољег пласмана њима је, међутим потребна и подршка пријатеља којима је упућен позив да путем друштвене мреже Фејсбук, на званичној страници „Кухињског калфе“ лајкујувидео Економско-трговинске школе како би пожаревачким такмичарима обезбедили што већи број гласова.

                                                                                                                          М. П.