2017-01-31T21:25:30+01:00 31. јануара, 2017. 21:25 |

Савиндан у Техничкој школи у Костолцу

223У костолачкој Техничкој школи са Домом ученика „Никола Тесла“, у духу православне традиције, обележен је Свети Сава. Уз свећу, славски колач и молитву окупили су се ученици, професори и бројни гости. Интонирањем химне Светом Сави, школски хор је означио почетак прославе Савиндана. Свештеник Ненад Лазаревић пресекао је славски колач обративши се присутнима, након чега је овогодишњи домаћин славе Милан Маринковић, професор математике, предао колач за наредну годину Зорици Спасић, педагогу школе.

Директор Школе, др Горан Несторовић, говорио је о значају Светосавља: „Данас није дан за велике говоре, већ за велике речи, речи нашег просветитеља, речи и дела наших српских великана, који су допринели српској историји, по чему их и данас памтимо. Део њихових речи и дела видећете и на нашој свечаној академији, а вас присутне молим да док пратите академију размислите о томе колико сте великих речи и дела имали у претходној години. Колико сте уверени да можете да се кајете за нешто што и нисте добро урадили, колико хоћете да себи опростите, ако сте неком нешто лоше учинили? Колико сте спремни да похвалите и колико сте спремни да цените све оно што је неко други учинио за вас? И, ако верујете у то, да ли сте спремни да вам година која нам долази буде успешнија и боља“, рекао је др Несторовић.

224Овом свечаном дану присуствовали су председник Градске општине Костолац, Иван Савић, народни посланик Милетић Михајловић, заменик председника ГО Костолац Саша Грубетић, члан Већа ГО Костолац Горан Рајић, директорка Културно спортског центра “Костолац“ Јелена Шаманц, представници Града Пожаревца, привредних друштава, полиције и осталих институција.

У завршници свечаности је вероучитељ, свештеник Дејан Лазаров, казивао духовне поуке Светог Симеона, упућене најмлађем сину Растку, Просветитељу Сави.

Иначе, у програм су уз школски хор учествовале рецитаторска и драмска секција, припремили су Александар Вујичић-вероучитељ, Галина Перић-професор Музичке уметности и Јелена Ристовић-професор српског језика и књижевности