2021-03-30T11:37:22+02:00 30. марта, 2021. 11:29 |

Сећања на Миливоја обасјаће Пожаревац

Чињеница је да живот и околности пишу драме. Но, глобална драма под називом „Ковид 19“ која већ се већ другу годину непредвидиво и без репертоара „игра“ широм планете дотичући сваку од сфера наших живота, оставља дубок траг на људе којима је драма професија, позориште љубав а публика све. 

Кључ града Пожаревца, уместо да по старом добром обичају буде у рукама врхунских драмских уметника и понесе их на крилима талента, знања и маште, остаће у сефу уметности који на себи својствен начин чува успомену на дело  великана српске глуме Миливоја Живановића.Ни овог пролећа Велика сцена Центра за културу Пожаревац неће одзвањати сјајним дијалозима најбољих савремених српских глумаца, светлети најлепшим нијасама и „топити се“ у искреним аплаузима поштовалаца позоришта, а првом међу једнакима донети ласкаву титулу победника Фестивала „Глумачке свечаности Миливоје Живановић“. 

Упркос томе, није заборављена громада театра која је уметничким стопама корачала како домаћим тако и светски познатим даскама које живот значе, остављајући траг који никада неће избледети. 

Чувајући у срцу дете које је рођено неколико десетина метара даље од данашњег „храма културе“, мангупчића који је побегавши од куће започео каријеру у путујућем позоришту Љубомира Чврге Рајчића, глумчине којој су, између осталих, припале Медаља „Станиславски“ и Награда Театра нација „Сара Бернар“,  следбеници Миливоја Живановића, посетиће 2. априла  место у Алеји великана на Новом гробљу у Београду на коме је сахрањен и положити букете свежег цвећа. Истог дана, у Галерији обојене светлости Центра за културу Пожаревац биће отворена поставка фотографија под називом „Позоришни портрети Миливоја Живановића“ коју је приредила Мирјана Одавић, историчарка уметности из Београда.  У складу са прописаним превентивним мерама заштите од короне, након обиласка изложбе, у Великој сали емитоваће се документарни филм „Спомен на глумца – Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ чија је тема настанак и развој овог позоришног фестивала посвећеног нашем српском и југословенском позоришном, телевизијском и филмском глумцу. 

Са жељом да надомести неодржавање “Глумачких свечаности 2021.”, адекватно прихватљивим могућностима, продукцијски тим Центра за културу Пожаревац предвођен директорком Галином Перић ће од понедељка 5. до петка 9. априла емитовати по једно остварење у коме је током дуге и плодне глумачке каријере наступио Миливоје Живановић. Пројекције ће се одржавати сваке вечери у Великој сали са почетком у  20 часова, док је број посетилаца и распоред седења усклађен са превентивним мерама у циљу спречавања епидемије.

Уз наду да ће се наредне године „Глумачке свечаности“ наставити у форми и мери каквој су до сада одржаване и пуним једрима запловити не само сценом Центра за културу, већ и читавим градом под Чачалицом, први априлски дани у Пожаревцу, увелико ће одисати сећањем на Миливоја Живановића. 

Влада Винкић