2020-12-05T11:03:19+01:00 5. децембра, 2020. 11:03 |

Сећање на Живојина Мијатовића (1950-2020)

Отишао је из овоземаљског живота у вечност још један великан из плејаде пожаревачких спортиста, који се у својој младости бавио коњичким спортом Живојин Мијатовић, врстан јахач, вешт каскадер и вишеструки учесник Љубичевског вишебоја. 

Титулу Љубичевског витеза није освојио, међутим његово име ће златним словима бити уписано у историју Љубичевских коњичких игара управо због извођења чувене и непоновљиве „пирамиде“. 

Почетком седамдесетих година прошлог века, заједно са другим вишебојцима, врсним јахачима, покојним Мирославом Ранђеловићем и живом витешком и тренерском легендом Радетом Миловановићем на ЉКИ изводио је атрактивну, опасну и тешку коњичку тачку од које је застајао дах маси на препуној трибини градског хиподрома. Два коња упоредо су тутњала стазом у пуном галопу. На десном је јахао Живојин Мијатовић, а на левом у седлу је био Мирослав Ранђеловић. Оба јахача су једном руком држала дизгине, а другом велики и тешки јарбол на коме се вијорила југословенска застава. Изнад њих стајао је усправно раширених руку, са једном ногом  на сапи једног и другом ногом на сапи другог коња Раде Миловановић. Ова атрактивна тачка програма Љубичевских коњичких игара била је складан спој људске храбрости, равнотеже и умећа командовања са послушним расним коњима.

Та јединствена пожаревачка „пирамида“ никада више није репризирана на пожаревачком хиподорму, осим тих година током којих су је изводили ови вишебојци. 

Ово сећање управо је и посвећено једном од њих, који је прошлог месеца отишао на неке небеске хиподроме, легендарном Живојин Мијатовићу са којим сам, као и са осталим пожаревачким спортистима, друговао неких давних, лепих и непоновљивих година наше младости.

Живојин Мијатовић сахрањен је  на Старом пожаревачком гробљу.

Раде Сандић