Велико интересовање за 17. Сабор

Седамнаестим Сабором бачијара Србије у Стамници настављена је традиција по којој је општина Петровац на Млави надалеко позната и служи за понос Србије. У овом селу се дуже од века, по Ђурђевдану, одржава скуп бачијара, који је у последње време стекао популарност и има за циљ да привуче пажњу не само људи који се баве сточарством, већ и грађане који желе да се упознају са традицијом, обичајима, културном баштином, домаћом радиношћу и специфичном кухињом овог краја. На Ђурђевдан, мештани окупљају своја стада оваца на бачији Извор, која се налази у подножју планине Кукуј, поред саме Стамничке реке, на само километар од центра Стамнице.

Изложене колекције оваца

Организатори 17. Сабора бачијара, Месна заједница Стамница, КУД „Вук Караџић“ из Стамнице у сарадњи са Туристичком организацијом општине Петровац и Културно – просветним центром, под покровитељством Општине Петровац на Млави и овог 11. маја осмислили су бројне садржаје. На самом уласку у овај простор, посетиоци су били у прилици да код излагача виде колекције оваца, јагњади, коза и овчарских паса.

                                  НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ БАЧИЈАРЕЊА

На самом почетку Химну бачијара отпевао је Срђан Радановић. Атмосфера весела, радна, али и озбиљно такмичарска, за све и свакога по нешто, у окружењу недирнуте природе. Од председника Организационог одбора Сабора Слободана Перића сазнајемо да ова пољопривредна, туристичка и културна манифестација има за циљ подстицај развоја сточарства, са акцентом на овчарство и неговање традиције бачијарења, које је у овим крајевима некада било један од значајнијих извора прихода у домаћинствима и велики ослонац породицама када су у питању храна, одећа, обућа. Кроз такав начин производње манифестовало се заједништво, искрена сарадња и брига за будућност.

-Желимо да негујемо све оно што је традиција, али и да помогнемо, унапредимо и осавременимо сточарску производњу. Подсећамо се времена када су постојале бачије и млађим генерацијама показујемо како се некад живело и трудимо се да обичаје сачувамо од заборава. Наш крај је погодан за сточарску производњу и уз подршку државе и локалне самоуправе потребно је пронаћи модус како да људи поново почну да узгајају овце и козе које нису толико захтевне и имају добру цену, рекао је Перић.

Богате етно трпезе удружења жена

Директорка Туристичке организације Сузана Милошевић је истакла да је скуп бачијара последњих година стекао велику популарност и постао традиционална манифестација ширих размера.

-Стамница је село које чува традицију, удружење жена и културно – уметничко друштво веома су активни на пољу очувања фолклора и обичаја припремања локалних јела и специјалитета. Сам Сабор бачијара је битан баш због очувања традиције овчарства које је било јако популарно ранијих година на овом подручју. Ове године поред наших удружења, имамо излагаче из Бољевца који се баве производњом сира, а угостили смо и туристичку организацију ове општине са којом започињемо пројекат „Пут сира“, који ће ићи од Петровца, преко Кучева, Жагубице, Бољевца и даље до Бабушнице, рекла је Сузана Милошевић.

Наступ најмлађих чланова КУД-а “Вук Караџић” из Стамнице

Обичај бачијара је да првог дана по доласку на бачију приреде гозбу. Тај дан означава и почетак новог лета, бачијања, чувања стада, муже и прављења сира у планини. Стамничани су изузетно поносни што су успели да сачувају и одрже традицију до данашњих дана, а част и задовољство им је да угосте све који желе да се забаве и упознају са том традицијом. На томе им је у име општинског руководства честитала председница СО Христина Ђорђевић, нагласивши да је Бачијада један од брендова и специфичности петровачке општине.

Припремање традиционалног влашког јела – жмара

-Дефинитивно су манифестације овог типа за нашу општину значајне како би се што шире и даље пронео глас о свим занимљивим садржајима и туристичким производима које посетиоцима можемо да пружимо. Сав труд Туристичке организације, удружења жена, културно – уметничких друштава и Општине као покровитеља се заиста исплатио, јер из године у годину је број посетилаца и излагача већи, закључила је Христина Ђорђевић.

                                  ПРИЗНАЊА НАЈУСПЕШНИЈИМА

Званичан програм 17. Бачијаде на бачији „Извор“ Монике и Биљане Пауновић, обележила је порука и решеност да се традиција сточарства у петровачкој општини сачува и унапреди, чему је свакако велика подршка и изузетна посећеност овогодишњег сабора. Председник Савета месне заједнице Стамница Велизор Рајић знамење Бачијаде, шубару и штап предао је на чување председнику Организационог одбора Сабора Слободану Перићу.

Велизор Рајић уручује шубару и штап Слободану Перићу

За најбољу колекцију оваца, шампионска титула припала је Дому за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ из Стамнице, други је Брана Марјановић из Витовнице, док је треће место освојио Томислав Петровић из Ћовдина. Признање за најбољу колекцију јагњади отишла је у руке Ђорђа Пајкића из Ждрела, док је за најбољу колекцију коза награђен Миодраг Стевановић из Стамнице. У категорији овце шампионке прво место освојио је Саша Животић из Малог Лаола, друго Слободан Никодијевић из Деспотовца и треће Југослав Матић из Грабовице. Власник овна шампиона је Живота Мијајловић из Бусура, друго место у овој категорији припало је Марку Арсићу из Буровца и треће Добромиру Здравковићу из сврљишког села Извор.

Пехар за најлепшег пса, кавкаског овчара по имену Меда, добио је његов власник Мирољуб Петровић из Крњева. Најукусније етно јело „поховани цвет зове“ припремило је Удружење жена „Ћовдинке“ из Ћовдина, најлепшу етно трпезу приредило је Удружење жена „Трновчанке“ из Трновча, док је за најлепши штанд награђено Удружење жена „Сербона“ из Малог Лаола. Главном организатору Бачијаде за 2024. годину, Велизору Рајићу захвалницу је уручила Јасмина Бошковић, испред Културно – просветног центра.

Награђени бачијари

Награде најуспешнијим бачијарима уручили су председник Општине Петровац Душко Нединић, председница СО Христина Ђорђевић, заменик председника Општине Борис Гвоздић, председник Организационог одбора Бачијаде Слободан Перић, помоћник председника Општине Добрица Милосављевић, заменик председнице СО Драган Маринковић, директорка Културно – просветног центра Милица Илић, директорка Туристичке организације Сузана Милошевић и директорка Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ Јадранка Грбиновић.

После разноврсног културно – уметничког програма у коме се у оквиру такмичења села представило КУД „Вук Караџић“ из Стамнице, бачијари дочекаше и проглашење лепотице 17. Сабора бачијара. У конкуренцији осам девојака победу је однела Нађа Миленковић из Петровца на Млави. За прву пратиљу изабрана је Мина Благојевић из Стамнице, док је друга пратиља Анђела Бачић из Стамнице.

У избору за лепотицу Сабора учествовало осам девојака

                                                                                  Дарко Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content