2018-01-22T23:59:04+01:00 22. јануара, 2018. 23:59 |

СЕДАМНАЕСТА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БРАДАРЦУ

О Светом Сави говорили су отац Симеон, Небојша Дугалић и Александар Гајшек

Путем Светосавља

Уочи великог српског празника – Савиндана, 21. јануара у Брадарцу су се, седамнаесту годину заредом, окупили мештани овог села са бројним пријатељима и гостима, славећи првог српског архиепископа, просветитеља Саву. Свечану академију је химном „Боже правде“ отворио хор манастира Рукумија „Преподобни Роман Слаткопојац“, а о нашем духовном препородитељу од чијег нас рођења дели 849 година и 782 године од упокојења, најпре је говорио отац Симеон, стрешина манастира Рукумија.

     -Када је стасао за женидбу са 17 година, родитељи су имали намеру да га ожене и да буде будући владар српског народа и српских земаља. Из тог разлога Растко се покренуо и са руским калуђерима отпутовао тајно на Свету Гору, где је почео подвиг који сваки искушеник почиње одлазећи у манастир. Благослов родитеља је веома важан за тај почетак. Наизглед, он га није имао с почетка, али он је као дете био јако послушан и имао је свој ваљан разлог пред Богом да отпутује. Тако је почела његова служба, односно припрема за оно што ће касније бити. Шта је он све ту пролазио и проходио то само он зна и Господ Бог. За православног хришћанина онда и сада најважније је било осећање живога Бога и поуздање у живога Бога, казао је отац Симеон.

             Свети Сава је од цара и патријарха издејствовао независност српске цркве и постао  први српски архиепископ. Подигао је заједно са оцем манастир Хиландар, а потом и многе  друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два наврата на поклоњење светињама у светој земљи, мирио своју браћу завађену око власти, мирио Србе са њиховим суседима и стварајући српску цркву, стварао је српску државу и културу.

                                                                                                                                                   Д.Динић