2020-07-12T22:17:13+02:00 12. јула, 2020. 22:17 |

Седми јул у пожаревачком крају (Објављено 7. јула 1972)

Некада је Србија  7. јула славила велики државни празник, Дан устанка народа Србије. Бројне манифестације тим поводом организоване су на територији читаве републике. Отваране су нове фабрике, путеви, школе, домови културе, здравствене станице, подизани споменици борцима и родољубима… Тако је било пуних 55 година, јер је прва прослава одржана 7. јула 1945. а последња 7. јула 2000. године, да би 9. јула 2001. одлуком Владе била сасвим укинута мада се једно време празник задржао и после распада Југославије. Сећање на Дан устанка у Србији и на ослободиоце, и данас, полагањем венаца и цвећа на споменике, обележавају борачке организације, СПС, разна удружења…У рубрици којом „Реч народа“ обележава свој јубилеј, 75 година постојања, подсећамо како је Дан устанка у пожаревачком крају обележен   1972. 


ВЕЛИКО СЛАВЉЕ У КАСИДОЛУ

      Поводом прославе 7. јула у Касидолу су представници друштвено-политичких организација венце и цвеће на споменик – чесму која је подугнута средствима грађана. Том приликом ученици основне школе извели су пригодан рецитал. У оквиру прославе свечано је отворено и игралиште за мале спортове у чију је изградњу уложено близу пет милиона старих динара. У поподневним часовима на новом игралишту одржан је турнир у малом фудбалу.

      Свечаностима су поред бројних мештана присуствовали Сима Бркић, председника СО, Звонко Лисац, секретар Општинског комитета, Томислав Јовановић, председник ОК ССРН, Душан Јанковић, председник СУБНОР-а…   


                                                                  У КРИВАЧИ НОВА ЧЕСМА

      Кривача, најзабаченије село у голубачкој општини поводом јулских празника озваничило је завршетак изградње спомен чесме. У овај објекат мештани села уложили су преко два милиона динара. Изградњом овог објекта у селу је решен велики проблем пијаће воде. Иначе, Кривача је ранијих година изградила школску зграду, увела електрично осветљење у већини домова, ускоро ће започети изградњу пута који ће за мештане значити много. У све ове акције Кривачани су уложили знатна средства што може да служи за пример и другим, економски знатно јачим селима. 

   

У КУЧЕВУ БИСТА СЛОБОДАНА ЈОВИЋА

     Поводом 7. јула, Дана устанка народа Србије, у Кучеву је пуштена у погон реконструисана Фабрика иверастих плоча капацитета 15.000 кубних метара у шта је уложено 700 милиона динара. Реч је о првој фази, друга етипа предвиђена је да се оконча 1974. године. Пре него што је Бранислав Иконић, испред Извршног већа СРС предао радницима на употребу ревитализовани погон, некадашљи командант Пожаревачког партизанског одреда Милоје Милојевић открио је спомен бисту Слободана Јовића чије име носи Комбинат.


                                                           ЦВЕЋЕ И ВЕНЦИ НА ЧАЧАЛИЦИ

     Прослава јулских празника на подручју Општине Пожаревац протекла је у знаку одавања дужне поште изгинулим револуционарима и евоцирања успомена на светле тренутке из историје наших народа. На споменике изгинулим борцима положени су венци и цвеће: у Храстовачи на месту где се налазио злогласни немачки логор, на споменик стрељаним борцима и родољубима на Чачалици… 

                                                                                                                                                                         Р.Н.