2018-12-27T09:55:06+01:00 27. децембра, 2018. 09:54 |

СЕМИНАР „РАЗЛУЧНИ ПОВЕРИОЦИ ПРЕМА ЗАКОНУ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СТЕЧАЈУ“: За брже решавање привредних спорова

У организацији Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа, Агенције за лиценцирање стечајних управника и Светске банке, у Пожаревцу је одржан семинар на тему „Разлучни повериоци према Закону о изменама и допунама Закона о стечају“.
Испред Привредне коморе Србије, учесницима семинара обратила се Тамара Ивковић, директорка Регоналне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа, која је напоменула да је ПКС у јуну ове године са Привредним апелационим судом, као највећом правосудном инстанцом, потписала Споразум, који је уједно био и основ за сарадњу првостепених привредних судова и регионалних привредних комора.
-Циљ је да медијацију приближимо привредницима, да је промовишемо у тој мери како би привредници на бржи и једноставнији начин дошли до решавања спорова. Тиме би се и привредни судови растеретили спорова у којима је медијација могућа фокусирајући се на спорове где медијација није могућа. Желимо да привреду поштедимо вођења дуготрајних и скупих судских поступака, да привредницима омогућимо брже остварење права и пословних интереса, а истовремено и растеретимо судове који ће затим брже и ефикасније поступати у парницама, у којима медијација није могућа, поручила је директорка РПК.Агенција за лиценцирање стечајних управника сваке године ради на едукацији стечајних управника. По речима Душка Пантића, директора Центра за надзор и развој професије, ове године Агенција је одржала осам семинара, шест радионица посвећених измени Закона о стечају, као и велики стручни скуп на Старој планини, који је био најпосећенији до сада.

-Измене Закона о стечају пружају посебно место различитим повериоцима, поготово у поступку продаје имовине стечајних дужника. На нашим скуповима у првом реду учествују стручњаци из области стечајног права, затим председници привредних и апелационих судова, професори универзитета, адвокати и правници, којима је скуп овакве врсте и намењен, рекао је Пантић.
Синиша Недељковић, председник Привредног суда у Пожаревцу, који покрива Браничевски и Подунавски округ обавестио је да је тренутно у раду 57 предмета у вези стечаја.
-Ове године било је шеснаест предлога за покретање поступка стечаја. Такође, било је и 7 предлога, односно унапред припремљених планова реогранизације и сви су окончани осим једног. У нашој надлежности налази се седам лиценцираних стечајних управника, сарадња са њима је добра. Њихов посао није нимало лак. Надам се да ће у наредном периоду један број људи добити лиценце, које ће им омогућити да се баве овим послом, рекао је председник Привредног суда у Пожаревцу.
У наставку семинара, предавање на тему „Разлучни повериоци према Закону о изменама и допунама Закона о стечају“ одржао је судија Привредног суда Срђан Стоилковић.