2020-09-01T10:01:30+02:00 1. септембра, 2020. 10:01 |

Серџо Крстаноски: Планиране инвестиције близу две милијарде

Серџо Крстаноски је по преузимању другог мандата председника Градске општине Костолац изнео петогодишњи план развоја Костолца и четири припадајућа села, чија је укупна вредност 1.835.644.872 динара. У основи плана су водовод, канализација, грејање и путна инфраструктура, потом, запошљавање и објекти јавне намене.

Нагласио је да се током 2019. године радило на изградњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре са акцентом на пројектној документацији: „Урађено је више од 40 пројеката, и то 4.9 км водоводне мреже, 23 км фекалне канализације, 30 км топлификације и 17 км путне инфраструкту, а финализује се и пројектна документација за још шест инвестиција за наредни период“, рекао је Крстаноски и указао на неке од проблема којима ће бити посвећена посебна пажња:

– Највећи проблем у Костолцу је то што је 95 посто земљишта у власништву ЕПС-а. Зато је проблем легализовати многе објекте које би иначе требало средити, јер су у врло лошем стању. Без преноса власништва Градска општина не може у њих да инвестира. Други проблем је недостатак комуналне, топлификационе и путне инфраструктура у периферним деловима Костолца, тако да су нам те ставке међу важним задацима.

Када је реч о животном стандарду, фокус је на запошљавању, на што је председник рекао да је циљ искористити све ресурсе на територији Градске општине и остварити добру стратешку сарадњу са привредним субјектима у заједници.

Оценио је и да ГО Костолац има велики развојни потенцијал, између осталог, због пројеката који су припремљени током ове године. Како је навео, за те планове је потребно обезбедити око 2 милијарде динара или 17 милиона евра, што је намера да се оствари кроз буџет Владе РС и међународне инвестиционе фондове.

ИНФРАСТРУКТУРА

Планирано је да се до краја године реализују радови вредни 140.195.563 динара.

– Ту спадају пројекта документација за канализацију насеља Плажа, реконструкција топлификационе мреже у Селу Костолцу, као и фекалне канализације у том селу, за коју је у току израда пројекта. Средства од 10.685.000 динара намењена су за замену, реконструкцију и формирање новог дрвореда на подручју града и парка, што су трећа и четврта фаза реализације. Очекује се почетак радова вредних 95 милиона динара, којима би била обухваћена израда фекалне канализација у 17 улица. То су у Дидином насељу улице Вука Караџића 1, 2, 3. део, Сутјеска 2. део, Хајдук Вељкова, као и израда ФЦ станице. У Колишту би се радило у улицама Војводе Путника, 2. део, Партизанско сокаче, Краља Петра, 2. и 3. део. У насељу Канал планиране су улице Михајла Пупина, Ђорђа Вајферта, Десанке Максимовић, 1. и 2. део, Милоша Обилића, 1. део, Светосавска, Војводе Степе, Базенска, Миленка Стојковића и нова ФЦ станица, најавио је Крстаноски и указао на то и да је расписана јавна набавка за уклањање надвожњака, у вредности од 11 милиона динара.

Професионално и одговорно у интересу грађана

„Моја филозофија је веома кратка, воли оно што радиш, веруј у себе и буди храбар. Све што ћемо урадити за Градску општину Костолац биће крајње професионално, одговорно и у интересу грађана. Настојаћемо да сву нашу позитивну и негативну енергију усмеримо на праву страну“, истакао је између осталог Серџо Крстаноски приликом поновног избора за председника Градске општине Костолац, и додао: „Грађани Костолца су гласали за напредак, за нова радна места, нову комуналну инфраструктуру, асфалтиране путеве, сређен вртић, Дом здравља, уређену плажу и спортску инфраструктуру, бољу хигијену и сређену депонију. Зато, за почетак овог заједничког рада, свима поручујем да је важно да напредујемо и трудимо се у свом послу. Немојте да нам време прође само у критиковању, а да не урадимо довољно. Имајмо на уму да ћемо овде заједно да живимо још дуго година и све што урадимо и средимо остаје нама и нашој деци. Ја немам никакав страх и не плашим се изазова, али имам велику одговорност према 14.000 грађана Костолца и околиних места. На нама је да заједничким радом ојачамо ГО Костолац, да буде снажнија за нашу децу, за Србију у којој деца желе да живе .

За идућу, 2021. годину, планиране су инвестиције вредне 178.449.309 динара.

Ту спадају топлификација села Острова, примарни вод до самог села, 1. фаза, у вредности од 122 милиона динара. У осам улица је планирана фекална канализација, и то у Хајдук Вељковој, Ивана Косанчића, 1, 2. и 3. део, Станоја Главаша, Колубарској, Козарачкој и у Партизанској улици, крак, укупне вредности 21.864.920 дин. Средства у износу од 34.584.389 динара намењена су за израду водоводне мреже у улицама Николе Пашића, 2. и 3. део, Војводе Степе, Светосавској, Хајдук Вељковој, 1. део и крак.

За 2022. годину зацртане су инвестиције од 366 милиона динара, намењене за другу фазу топлификације Острова, прву фазу израде фекалне канализације у Селу Костолцу, прву фазу реконструкције топлификационе мреже у Селу Костолцу и фекална канализација у насељу Плажа.

Године 2023. планирана су улагања у износу од 574 милиона динара. Тада би била настављена топлификација Острова, трећа фаза, потом, друга фаза реконструкције топлификационе мреже у Селу Костолцу, уз другу фазу израде фекалне канализације у том селу, док би у Костолцу био реконструисан фудбалски стадион „Бора Бека“.

Последње године овог полудеценијског плана, 2024, инвестициони план износи 360 милиона динара, са фокусом на фекалној канализацији у Петки, Острову и Кленовнику и водоводној мрежи у Острову.

САОБРАЋАЈНИЦЕ

Председник Крстаноски је најавио улагање од 217 милиона динара у путну инфраструктуру на територији Градске општине Костолац.

У том плану су: завршетак обилазнице Забела – Пожаревац – Костолац – Петка, реконструкција Карађорђеве улице (од нове пумпе до скретања код С. Костолца), измена плана ПДР, као и формирање новог плана улице испод моста, са изградњом модерне саобраћајнице (кружни ток, лед расвета, кишна канализација) и излазом према Трудбеничкој улици.

Планиран је и завршетак другог дела Трудбеничке улице, до Партизанске, уз израду тротоара и стазе за бицикле, потом, израда тротоара у Улици В. Дугошевића, реконструкција Улице Ђуре Јакшића, реконструкција Ужичке улице, В. Дугошевића, Саве Ковачевића и Улице 8. марта, 1. и 2. део. Крстаноски је истакао и да ће коначно, након 35 година, асфалт добити и насеља Канал, Колиште и Дидино насеље.

Нагласио је да је важно унапредити и функционалност саобраћајница:

– Радимо на решавању питања саобраћајне сигнализације у центру Костолца, размештању паркинг места у Улици Боже Димитријевића. Рударску улицу претворићемо у једносмерну и обележити нова паркинг места са десне стране, Улицу Николе Граонића и Задругарску 2. део, такође ћемо претворити у једносмерну и обележити паркинг места са десне стране. Биће забрањено паркирање у кругу пијаце, тако да ћемо поставити сигурносне рампе.

– Наставља се са обележавањем хоризонталне и вертикалне сигнализације. У свим селима испред школа поставља се зона 30, као и лежећи полицајци на критичним местима. Биће постављене и уличне табле са бројевима у улицама и на зградама, рекао је Крстаноски и истакао да ће бити постављена и саобраћајна сигнализација од наплатне рампе Е-75 до Костолца, где се тренутно налази једна табла.

УРЕЂЕЊЕ ГРАДА

Важан део петогодишњег плана развоја јесте и уређење зелених површина и објеката јавне намене.

– У Централном парку у Костолцу следи обнова зелених површина и садња цвећа. У центру парка размишљамо о подизању споменика Ђорђу Вајферту или споменика рудару, као и о изради пројекта амбијенталног осветљења парка. Водимо се и идејама о постављању бетонских столова за шах, стони тенис, теретане на отвореном, као и вај-фај зоне у парку и код фонтане, истакао је председник ГО Костолац, и наставио:

– На зеленим површинама које већ одржавају трећа лица потребно је увести динамику одржавања. Неопходно је чишћење околних канала, редовно вршење хемијске и бактеролошке анализе воде на Каналу и Печанском дунавцу, уз забрану одлагање отпадних вода у те канале.

Када је реч о објектима јавне намене, акценат је на некадашњој аутобуској станици, вртићу, Дому здравља:

– Аутобуска станица је власништво ПД „Аутотранспорт“ и ако постоји воља од стране тог Привредног друштва, тај објекат је пожељно дати на коришћење трећем лицу на пар година, које би га реновирало о свом трошку. За зграду Телекома, која је власништво ЕПС-а, постоји добра воља тог Јавног предузећа и костолачког Огранка да је уступи на коришћење Градској општини.

– Када је реч о Дечјем вртићу „Мајски цвет“, ту се на првом месту мора одрадити озакоњење и легализација објекта, како би се потом нашао начин да се постојећа зграда комплетно реновира. За Здравствени центар такође је на првом месту озакоњење и легализација објекта, а затим и комплетна реконструкција Дом здравља и набавка нове опреме. И Ветеринарској станици је потребна обнова инфраструктуре. Настојаћемо да утичемо и на надлежне у Пошти да се среди фасада на том објекту.

– За позоришну и биоскопску салу потребно је поднети захтев Јавном предузећу ЕПС, Огранку „ТЕ-КО Костолац“ за коришћење, како би се иста ставила на коришћење Културно спортском центру „Костолац“. Пред нама је да решимо и питање тржног центра у Рударској улици, где су проблем запуштени локали који нису у функцији. Намера нам је и унапређење сарадње са скупштинама станара и обнова фасада.

– Наставићемо одржавање спортских терена. Планирамо реконструкцију стадиона „Бора Бека“, за коју је завршен пројекат. Намеравамо сређивање два спортска терена од гумене подлоге за кошарку и одбојку иза Спортске хале, два терена за тенис, такође иза хале, потом, једног терена за кошарку са гуменом подлогом на плажи, израду пројектног задатка уређења СРЦ „Топољар“, као и пројектни задатак пешачко – бициклистичке стазе у централном парку у Костолцу.

За лепоту града и околине, али изнад свега ради заштите и очувања животне средине, важна су питања дивљих депонија, као и складиштење и уклањање отпада у сеоским насељима, на којима Крстаноски наглашава да се озбиљно ради, али да је по том питању важна и дисциплина суграђана. Наводи и да се редовно комуницира са Огранком „ТЕ-КО Костолац“ по питању проблема пепелишта, посебно у Селу Костолцу и Кленовнику, с циљем проналажења ефикаснијег и дугорочнијег решења.

Каже и да се наставља са пружањем правне помоћи грађанима за остваривање права, као и да се ради на пројектима посвећеним најсиромашнијим и најстаријим суграђанима и организацијама инвалида.

– Градска општина Костолац ће и даље развијати сарадњу са другим установама, организацијама на својој територији и подстицати развој ГО преговарањем и придобијањем других за остваривање заједничких циљева у области образовања, културе, здравства, социјалне политике и спорта, додао је Крстаноски.

                                                                           А. М.