Вања Ницовић и Бане Спасовић

Ове године покренут је пројекат “2000 ECDL” у оквиру кога обуку за добијање сертификата Европске компјутерске возачке дозволе посећује 180 полазника, радника Градске управе Пожаревац. Европска компјутерска возачка дозвола (ECDL) је најраспрострањенији вид дигиталне писмености у свету са више од 15 милиона корисника који живе у преко 40 земаља света. Седиште  ECDL-а је у Бриселу, основан је 1997. године са циљем стварања јединственог система информатичке писмености који је прихватила Европска комисија 2003. године и увела као стандард у све државе, чланице ЕУ све до данас. Након реализације пројекта “2000 ECDL”, захваљујући ИПА фондовима, следи спровођење пројекта “20.000 ECDL”, са циљем да на нивоу државе, што већи број државних службеника прође обуку и добије сертификат Европске компјутерске возачке дозволе.

Поводом сертификације за дигитализацију Града Пожаревца, у Градској управи организована је конференција за медије на којој су детаљније о овој теми говорили координатор Владе Републике Србије за дигитализацију Вања Ницовић и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

По речима Вање Ницовића, Хрватска је  ECDL увела 2009. године, док је Црна Гора 2014. израдом Националне стратегије за ECDL, преко ИПА фондова, на велика врата увела Европску компјутерску возачку дозволу.

-Када је реч о Републици  Србији, ми смо још 2006. израдили Националну стратегију за информациону технологију, међутим она у претходном периоду није заживела. Тек са Владом Александра Вучића и Ане Брнабић, она је добила пуни смисао и иницирала увођење ECDL-а у државну управу на велика врата. у овом пренутку ECDL смо увели у министарства одбране, рада, здравља. Током прошле године, на локалном нивоу, на основу спроведене анализе, процентуално, 35,7 посто службеника који раде у самоуправама је дигитално неписмено, нагласио је Ницовић.

Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца истиче да је ECDL једини признати сертификат у Европској унији, као валидан документ за познавање основних и напредних техника на рачунару. Основни задатак локалне самоуправе јесте пружање што квалитетнијих услуга грађанима.

-Обуку ће морати да прођу сви запослени у Градској управи. Већ је договорено проширење ове сарадње цео јавни сектор локалне самоуправе, то јест на јавна предузећа, установе, на све који искажу жељу за усавршавањем. Сматрам да без тога нема ни праве управе, нити правих услуга. Дигитализација је процес који је итекако добио примат у раду Владе Републике Србије тако да без тога нема напредовања, а ни будућности за било коју озбиљну управу у ЕУ. Град Пожаревац ове године улази у више значајних пројеката. Већ сада могу слободно да најавим да је наш следећи корак потписивање јавно приватног партнерства. Наиме, Скупштина града ће у фебруару расправљати о уласку у јавно приватно партнерство у вези ЛЕД расвете и стварања Смарт ситија у Пожаревцу. Град ће и те како улагати у нове технологије, а оно што нам предстоји свакако је корак од седам миља за локалну самоуправу, рекао је између осталог Спасовић, коме је овом приликом уручена лиценца ECDL-a на основу које ће Град, као правни субјект, у будућности, на било који тендер, како буду ишли токови у ЕУ, моћи да конкурише. Самим тим, пожаревачка локална самоуправа је истовремено акредитован Тест центар за будуће активности.

За 11 месеци током прошле године, извоз ИТ сектора је преко милијарду еура, реч је о повећању од 27,5 посто у односу на 2017. годину. Сви капацитети у дигитализацији у Србији су у пуном обиму.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content