2017-12-21T23:55:23+01:00 21. децембра, 2017. 23:55 |

Сертификати за програм Сигурним кораком до хранитељства

Центар за породични смештај и усвојење у Ћуприји, недавно је у сарадњи са центрима за социјални рад у Пожаревцу и Кучеву, у оквиру програма под називом „Сигурним кораком до хранитељства“ организовао обуку за хранитеље са територије Браничевског управног округа. Полазницима обуке са територије Града Пожаревца и Општине Кучево тим повoдом, у Скупштини града, уручени су сертификати.

Директорка Центра за социјални рад у Пожаревцу Татјана Рајић, истакла је да је обука трајала скоро три месеца, и да је у оквиру овог програма организовано 11 радионица. Иначе, због одређених потешкоћа, обука хранитељских породица се на овом простору није спроводила у претходне три године, да би се ове, пут ка овој хуманој делатности, напокон отворио.

-Након пријаве Центру, породице су морале да прођу обраду документације, а затим је уследила обука, која је успешно прошла. Хранитељске поридице добиле су сертификате о успешно завршеној обуци, након чега ће, у зависности од тога која деца без родитељског старања буду прошла обраду од стране надлежних центара за социјални рад, моћи ће да се упућују у ове хранитељске породице. Наравно, водићемо рачуна о потребама деце, али исто тако и компатибилности са хранитељским породицама које су прошле обуку, изјавила је Татјана Рајић.

Марија Јефтић, психолог Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји, објаснила је да је оформљена група од 12 хранитељских породица, осам са територије Града Пожаревца и четири из Општине Кучево.

-Овај програм је радионичарског типа и свако појединачно се укључујеу рад и изведбу радионица. Програм пружа подршку да се кандидати самопроцене, да процене капацитете, односно могућности својих породица да уђу у улогу хранитеља. На крају сваке радионице добијају и домаће задатке које деле са својим укућанима и на тај начин их припремају и укључују их у овај процес. Стручним радницима свакако програм пружа подршку у смислу да више пута видимо породице, да их упознамо, да проценимо њихову мотивацију и на тај начин успоставимо и почетну сарадњу, која нам је јако важна за хранитељство.

Иначе, у истом временском периоду, обука за хранитеље организована је и у Петровцу на Млави, коју су похађали хранитељи из Жабара, Жагубице и Петровца.На овај начин, Браничевски управни округ ће бити ојачан, за безмало 30 породица које ће моћи да буду подршка деци без родитељског старања.

Једна од полазница обуке за хранитеље је и професорка физике Ђурић Миронова Љубов, која сматра да је едукација била врло корисна, јер је између осталог пружила доста информација о психи детета и њиховим потребама.

-Децу треба васпитавати са пуно љубави, неопходно је пратити њихове потребе и жеље. Оно што је добро потпомагати, а оно што је лоше сузбијати, сазнајемо одЂурић Миронове Љубов.

Владан и Саша Радуловић такође су део програма „Сигурним кораком до хранитељства“. Поносни су родитељи два младића. С обзиром на то да један син студира, а други живи са девојком, одлучили су се на овај корак. Владан је позвао све, који то могу и имају услова, да буду део обуке, јер је много корисна ствар. Њихов основни циљ је пружање уточишта, љубави  детету, које то тренутно нема.