Светом архијерејском Литургијом у цркви Света Тројица манастира Манасија, коју је служио Његова светост Патријарх српски Иринеј са епископима из Србије и окружења, данас је почело обележавање 600 година ове православне светиње.

Искушења су нам врло велика али бог је већи од свих искушења и невоља које други могу нанети. Требамо да имамо као свети преци веру, наду и љубавЉубав према цркви својој, која је увек била тамо где је најпотребније. Када је нестало краљева, царева и велможа,  црква је водила народ. Богу хвала, опстали смо до дана данашњег, – истакао је овом  приликом Патријарх Српске православне цркве господин Иринеј.

Ова светиња задужбина је деспота Стефана Лазаревића која је од средњег века била духовни и културни центар Срба. Манастир је осмишљен и изграђен као тврђава оспособљена за одбрану са специфичним системом кула и бедема, чије седиште заузима црква Свете Тројице, док је кроз историју познат и по јединственој „Преписивачкој школи“, односно преписивачкој радионици. Последње деценије манастирски комплекс је увелико обновљен, док се радови настављају.

Уз велики број верника и гостију, Свечаној литургији у цркви Свете Тројице у Манасији присустовао је министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, који је истакао да је за потребе комплетне реконструкције, чији се завршетак очекује наредне године, издвојено око 80 милиона динара.

Мансија је данас женски манастир чија су одлика јединствене средњовековне фреске као и мошти деспота Стефана Лазаревића којима се поклања на хиљаде верника.  Манастир Манасија је у саставу Епархије браничевске чији је епископ господин Игнатије (Мидић).

В.Винкић

Фото: Д.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content