У Дрмну, селу омеђеном коповима и термоелектранама  у суботу, 17. aвгуста,  одржана је Шеста међународна смотра фолклора. Пред  многобројном окупљеном публиком из Дрмна и околних места, умеће у игри песми представила су културно – уметничка друштва „Флорентиана“ из Видина у Бугарској, „8. октомври“ из Криве Паланке у Северној Македонији, „ Магуреанул“ из Бистрице у Румунији, „Опленац“ из Тополе као и домаћин, КУД „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна.

На самом почетку, пред наступе, свим учесницима Смотре  уручене су плакете у знак сећања на овај дан проведен у Дрмну. Госте и публику, пожелевши добродошлицу, поздравио је Драган Ивић, председник Савета месне заједнице Дрмно речима:

-Месна заједница се труди да заједно са КУД-ом „Божидар Димитријевић Козица“ и Фудбалским клубом „Слога“ манифестацију подигне на виши ниво и да сваке године буде боља. Настојимо да анимирамо наше младе да поштују своју традицију и посвете пажњу спортским активностима. То што сте дошли у великом број, сигнал је за све нас да идемо правим путем и доприносимо бољем Дрмну.

                         

  ПРОМОЦИЈА ФОЛКЛОРА И НАСЛЕЂА

Шесту међународну смотру фолклора у Дрмну су пратили и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Бојан Илић, представници „Електропривреде“ Србије Огранка Костолац,  Ђорђе Кучинар и  Жељко Илић, члан Градског већа Пожаревац Томица Стојановић, представници  Синдиката копова Костолац и представници кинеске компаније „CMEC“. Отварајући Смотру, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је, између осталог, рекао:

-Свака прилика да заједно радимо на очувању и промоцији наслеђа наших предака је велика радост, али и обавеза. Град Пожаревац је стао иза многих смотри и манифестација, такмичења, окупљања која промовишу фолклор и традицију, а посебно нам је драго када смо у прилици да упознамо и обичаје који нам долазе са овог поднебља, са нашег Балкана. Управо на таквим саборима, каква је 6. међународна смотра фолклора у Дрмну, можемо да увидимо да поред предивних различитости наших игара и обичаја имамо и многобројне сличности. То нам указује да близина наших села, места, градова и земаља јесте учинила да слично играмо, певамо и веселимо се.

Шесту међународну смотру фолклора пратила је и изложба ликовних радова сликара аматера као и продајна изложба домаћих производа из Дрмна. Посебан штанд имале су мештанке Дрмна, чија су деца чланови КУД „Божидар Димитријевић Козица“ и које су продајући своје посластице и рукотворине прикупљале новац за најмлађе из културно- уметничког друштва. Истог дана, пре почетка смотре, огранизовани су „Дрмски котлић“ и фудбалски турнир.

Организатори смотре су били Град Пожаревац, Туристичка организација Града, Културни центар „Костолац“, КУД „Божидар Димитријевић Козица“ Дрмно, а суорганизатори месна заједница Дрмно и Фудбалски клуб  „Слога“ из Дрмна.

                                                                                                        Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content