2018-05-07T08:16:50+02:00 7. маја, 2018. 08:16 |

СЕЗОНА КРПЕЉА У ПУНОМ ЈЕКУ: Обавезан преглед по боравку у природи

Топло време и пробуђена вегетација разлози су због којих све више времена проводимо у природи. Пролеће очигледно активира људе, али и зло познато под именом – крпељ.  Стручњаци тврде да је сезона крпеља у пуном јеку, ове године појавили су се много раније, јер је зима била блага. Опасноствребаизтраве, али и садрвећа због чега је неопходан опрез и обавезан преглед тела после боравка у природи, и уколико се примети крпаљ, нужна је посета лекару.


               Колико су у оваквим приликама угрожени људи толико су у опасности и њихови кућни љубимци. Ветеринари саветују власницима паса да своје љубимце на време ошишају и припреме их за сезону.Такође, као солидна заштита саветујује се и примена одређених препарата. Доступни су и препарати за третирање дворишта, а уредне зелене површине смањују ризик од појаве крпеља.

               Шта ако после боравка у природи на телу, ипак приметимо крпеља? Пре свега неопходно је јавити се лекару који ће извести интервенцију вађења из коже. После тога место убода не натапати алкохолом, уљима или бензином. Препорука пацијентима је да обрате пажњу да ли се црвенило, које је постојало на месту убода повећава, односно да ли се јављају нови еритеми. Уколико се то деси неопходно је да се поново оде лекару, јер постоји опасност од лајмске болести.

             Није на одмет још један користан савет:  у природи треба боравити у одећи светлијих боја на којој се крпељ лакше примети.Пожељни су дугачки рукави, а добродошле су и чарапе преко  ногавица.И на крају, најважније је да по повратку из природе детаљно прегледамо цело тело.