2020-09-09T08:24:14+02:00 9. септембра, 2020. 08:24 |

„Силафест“: Гранд при „Одмору код куће“

Према здравственим  препорукама 12. Међународни фестивал туристичког и еколошког филма Силафест 2020, одржан је у недељу 30. августа,први пут онлајн.Гранд при овогодишег фестивала отишао је у руке Француза Конта Јуриела за остварење „Staycation“ или „Одмор код куће“ што је уједно и препорука туристичких радника широм света због актуелне covid ситуације.


Од 196 пристиглих филмова селекциона комисија је одлучила да жирију и фестивалској публици прикаже 54 најбоља остварења.

Најбољим филмовима у категорији туристичког и еколошког филма програшени су „Golubac Fortress – Ancient Guardian Of Iron Gate“ („Тврђава Голубац – древни чувар гвоздених врата“)  Бошка Савковића из Србије и „Nature Without Borders“ („Природа без граница“)  Словенца Рожлеа Брегара.

Златни Пинкум за најбољи српски туристички филм добио је, такође „Тврђава Голубац – древни чувар гвоздених врата“ филм Бошка Савковића, док је за најбољи српски еколошки филм награда Златни Пинкум додељена остварењу „Три дана до слободе“ у режији Милице Алавање.

Поред ових, додељене су још и награде: Плави Дунав за сваку специјалну категорију туристичког филма – вино, спорт, кулинарство, религиозни и  културолошки туризам и Бели багрем за најбољу општи сензибилитет филма, најбољу ауторску музику, камеру, монтажу и режију.

Ова јединствена туристичко-еколошка манифестација на нашим просторима, уобичајено окупља десетине туристичких радника, режисера, продуцената и других твораца туристичких и еколошких филмова из читавог света који су се нашли у ужем избору за фестивалске награде.

Силафест је део ланца филмских фестивала CIFFT који под патронатом Светске туристичке организације  окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету који су Велико Градиште уврстили у друштво градова као што су Њујорк, Лос Анђелес, Варшава, Берлин, Кан, Порто, Беч, Истанбул…

Овогодишње филмове су оцењивали  прошлогодишњи добитник Гран прија СИЛАФЕСТ-а председник жирија Џулиан Мекдоналдс (Julian McDonalds) из Лондона, продуцент из Граца Андреас Мешух (Andreas Mescuh), композитор филмске и позоришне музике Владимир Рацковић и  професор на Високој струковној школи туристичких студија у Београду Владимир Павковић.