2021-09-28T10:41:15+02:00 28. септембра, 2021. 10:41 |

Силирани кукуруз

После губитка кисеоника из масе (слегање), развој анаеробних материја, захваљујући шећеру (глукози), доводи до ацидификације силаже коју прати производња млечне киселине.

Млечне бактерије, које су активне у киселој средини и које су на почетку малобројне, брзо се размножавају, колонизују силос и представљају препреку за клостридије из бутиричне и сирћетне киселине, које су осетљиве на ацидификацију средине. Берба се обавља када је влажност зрна 34 до 38%. На том нивоу влажности, зрно је потпуно испуњено. Међутим, треба га пратити још од стадијума када му је структура мека, јер берба која би се обавила у тренутку када је влажност врло мала (мања од 30%) доводи у питање касније добро чување кукуруза; слегање кукуруза ће бити мање ефикасно, а у кукурузној маси остаће простора за ваздух који ће учинити могућим развој штетне микрофлоре. 

Уситњавање се обавља помоћу наменске дробилице у току саме бербе, у близини самог силоса. Здробљени кукуруз имаће финију и ситнију структуру што је зрно мање влажно. У те сврхе, неопходно је имати на располагању комплет решетки или плочица које се могу мењати: 80% честица мора да има пречник мањи од 2мм како би се постигло лакше слегање односно сабијање. Коришћење циклонског (цилиндричног) додатка на крају цеви за избацивање садржаја у току пуњења силоса, омогућава добијање хомогене структуре мешавине. 

Када говоримо о складиштењу, избор типа силоса (у облику рова – сило-тренч, у облику кртичњака – сило-камара, платформе или куле), зависи од величине сточног фонда и потреба пољопривредника, од његових финансијских могућности и расположиве радне снаге. 

Складиштење у силос у облику рова или цилиндра је нова техника која је данас развијена за говеда. Један кубни метар силираног кукуруза одговара једној тони кукуруза у силосу у облику платформе. Конфигурација мора да омогући дневно чеоно пражњење садржаја са дебљином слоја од 5 до 10 цм. Стога је неопходно постићи добро слегање и обезбедити савршену непропустљивост слојева. Силос–платформа који се поставља испод заклона (дакле, покрива се), и још више од њега, силос-кула у коме је у потпуности могуће применити механизацију, нуде већи конфор и већу сигурност у раду.

 Ненад Вујчић,
дипломирани инжењер сточарства у ПССС Пожаревац