Ветеринарски специјалистички институт из Пожаревца организовао је по седамнаести пут на Сребрном језеру крај Великог Градишта, тродневни скуп о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња. Симпозијум је посвећен најзаступљенијој грани сточарства у Србији  – свињарству.

            Седаманести симпозијум  „Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“ окупио је на Сребрном језеру и ове године преко 200 учесника из свих делова Србије и са Балкана: ветеринара, агронома, представника ветеринарских  фармацеутских кућа, сточара… Скуп је имао међународни карактер – у његовом стручном и научном раду, подељеном по пленарним заседањима, учествовали су експерти из земаља Региона и Европе. Међу њима су, што организатор, Ветеринарски специјалистички институт из Пожаревца посебно истиче, и стручњаци из Грчке.

                                                    Плакете

             На симпозијуму су додељене плакете којим се Организациони одбор на симболичан начин захвалио појединцима који су током ранијих година дали стручни, научни и организациони допринос.

                       Плакете су добили др Александар Миловановић, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, др Иван Станчић, Пољопривредни Факултет Нови Сад, др Јоанис Цакмакидис, Универзитет „Аристотел“ у Солуну.

За допринос и помоћ у организацији скупа протеклих година, председник Организационог одбора Иван Добросављевић је уручио плакете др Дину Харачићу, директору компаније „Зоетис“ за југоисточну Европу, Драгану Милићу, председнику Општине Велико Градиште и др Бојану Блонду, председнику Удружења ветеринара велике праксе Србије.

ИЗАЗОВИ И ОДГОВОРИ

            У име Организационог одбора седамнаестог симпозијума “Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“ на отварању скупа у петак, 30. маја, учеснике је поздравио председник, доктор ветеринарске медицине Иван Добросављевић, који је, између осталог,  рекао:

             Као што знате, циљ овог саветовања је увек био приказ и међусобна размена најновијих сазнања из свих области узгоја и здравствене заштите свиња, као и међусобно упознавање и повезивање произвођача са стручњацима различитих профила. Надамо се да ће вам у том светлу наредна три дана бити од користи и позивамо вас да узмете активно учешће не само на предавањима, него и током дискусија и да размењујете што више информација и ван сале за предавања.

Директорка Ветеринарског специјалистичког института „Пожаревац“, др Милица Лазић је пожелевши добродошлицу и успешан рад колегама и учесницима овог, седамнаестог по реду симпозијума, подсетила на стање и оквире за узгој свиња у Србији:

-Свињарство је грана сточарства чији је основни циљ производња и снабдевање тржишта свињским месом, а с обзиром да је конзумација свињског меса у порасту по глави становника, како код нас тако и у окружењу и предњачи у односу на остале врста меса, то свакако намеће свакодневне изазове вама као произвођачима свиња и свињског меса, рекла је и изразила наду се да ће избор тема које су презентоване на овогодишњем симпозијуму помоћи учесницима у добијању одговора и помоћи у решавању изазова.

Добродошлицу на Сребрно језеро где се од прве године одржава Симпозијум о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња учесницима је пожелео испред општине Велико Градиште, Слађан Марковић, заменик председника Општине. Окупљенима се обратио и Бојан Блонд, председник Удружења ветеринара велике праксе Србије као и  представници компаније „Зоетис“, генералног спонзора скупа и компаније „Берингер Ингелхајм“, великог спонзора.

Званично, Симпозијум је отворио председник Српског ветеринарског друштва, проф. др Милорад Мириловић, шеф катедре за економику и статистику  Факултета ветеринарске медицине у Београду који је, како је рекао, присуствовао  готово свим досадашњим скуповима које организује Ветеринарски специјалистички институт „Пожаревац“. Иначе, у раду скупа су  учествовали и представници Ветеринарске коморе Србије, Привредне коморе Србије, научних и специјалистичких ветеринарских института.

Свечану ноту отварању симпозијума на Сребрном језеру својим музичким програмом дао је хор „Одјек“ Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

                                                 О значају Симпозијума

            Драгана Бајић, доктор ветеринарске медицине из Новог Сада већ дужи низ година је учесник Симпозијума „Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“. О овом али и сличним скуповима и њиховом значају, каже:

            -Када погледате цео циклус, људе и животиње, све је повезано. Да би  људска популација била здрава то захтева здраве животиње и здрав начин исхране. То не би било могуће без ветеринара. Овакав скуп је врло значајан за нашу ветеринарску струку јер ту долазимо да разменимо искуства и информације, стекнемо нека нова знања. 

 

ПЛЕНАРНА ЗАСЕДАЊА

Током три дана колико је скуп трајао, одржана су четири пленарна заседања. Првог дана говорило се о селекцији и економици у свињарству. Предавачи су били Јасна Проданов Радуловић, Јасна Стевановић и Милорад Мириловић. На другом пленарном заседању у петак, 31. маја тема је била здравствена заштита свиња. На Седамнаестом симпозијуму посебно се разговарало и размењивана су искуства о актуелној болести афричке куге свиња о којој су говорили Јасна Проданов Радуловић и Мирослав Валчић са ветеринарских факултета у Новом Саду и Загребу као и Џејмс Бигмор, један од водећих британских стручњака. Трећа пленарна секција била је посвећена исхрани и савременој технологији гајења и репродукције свиња и о њој су поред ветеринара из Србије говорили и ветеринари из Хрватске и Грчке.

Последњег дана скупа, у суботу, 1. јуна одржано је четврто пленарно заседање чија је тема била хигијена намирница и законска регулатива са модераторима Јеленом Петровић, Јасном Курељушић и Милицом Илић.

За 17 година, колико ВСИ организује Симпозијум, обрађено је близу 400 тема. Симпозијум је и ове године пратио Зборник радова.

            Након тродневног рада, учесници и излагачи на овом скупу дуге традиције, били су у прилици да упознају и уживају у посети манастиру Тумане.

                                                                                                                          Д. Д.

Фото: В. Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content