Систем за одсумпоравање у Костолцу непрекидно ради већ годину дана. Свакодневна мерења показују да се, захваљујући овом систему, из Термоелектране „Kостолац Б“ добија чистија енергија, што је и био циљ изградње овог постројења.

Жељко Илић, директор ТЕ „Kостолац Б“, каже да се већ данас може сагледати оправданост ове вредне инвестиције. 

 − Гипс који се користи у систему за одсумпоравање шаље се на депонију Површинског копа „Дрмно“. Једним делом се и продаје, а међу највећима је уговор о продаји са фирмом која се бави извозом гипса у Румунију. Ту је и неколико мањих уговора са компанијама које послују на територији Србије. Потписали смо и пробни уговор о продају једној мађарској компанији у којој гипс треба да се искористи у њиховој производњи, као пробни узорак, и уколико све то буде имало позитиван исход, према неким пројекцијама, можемо очекивати да им годишње продамо 200.000 тона гипса, каже Илић.

   Жељко Илић

Kвалитет ваздуха је побољшан и смањеном емисије прашкастих материја у димним гасовима Термоелектране „Kостолац Б“.

− Осим смањења емисије сумпорних оксида, ово постројење смањује и емисију прашкастих материја испод 20 милиграма по кубном метру. То је одличан резултат, имајући у виду да костолачки угаљ садржи у себи доста сумпора, објашњава Илић.

Тренутно је ово постројење у режиму пробног рада, како налаже Закон о планирању и изградњи, након чега ће уследити финални корак, односно добијање употребне дозволе за рад.

Сложен систем

         О раду постројења Владан Бараксадић, који обавља послове техничара, сведочи:

         − Овде сам од самог почетка рада и могу рећи да је у питању занимљив и сложен посао који захтева непрестано праћење бројних параметара. Овде се наставља процес учења, а имајући у виду да је постројење ново, мислим да ће нам требати још доста времена да се упознамо са свим финесама рада и да их савладамо. 

Постројење за одсумпоравање димних гасова је прво које је изграђено у Србији, а биће и једино док се не заврши изградња оваквог постројења и у ТЕ „Никола Тесла“  А. 

− Србија и ЕПС су изградњом постројења за одсумпоравање потврдили своју посвећеност достизању циљева, које је поставила Енергетска заједница у спровођењу Директиве 2001 80 о ограничењу емисије у ваздуху, каже Илић.

Према речима Александра Kатића, пословође на овом систему, запослени на систему за одсумправање морали су да прођу посебну обуку за рад, будући да се ради о првом постројењу ове врсте. 

− Радимо у три смене и процес одсумправања се одвија у континуитету, баш као и производња електричне енергије. Обука је била занимљива и због чињенице да смо се са овим постројењем упознали преко Kинеза. Чињеница је да је постројење сложеног карактера и да захтева велико знање. Сусрели смо се са многим техничким терминима који су морали прецизно да се преведу са кинеског на српски језик. Посебно нас је  мотивисала чињеници да се овим послом обезбеђује чистији ваздух па самим тим већа заштита животне средине, каже Kатић.

                                                                                                                                                  Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content