2018-05-22T19:34:26+02:00 22. маја, 2018. 19:34 |

ШКОЛA „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ : Прославили свој и Десанкин рођендан

Поводом прославе Дана Основне школе „Десанка Максимовић“ у Пожаревцу, у Центру за културу је организована централна свечаност. На фестивалској приредби, која је ове године, на предлог Наставничког већа изведена по први пут, учествовали су ученици и млађих и старијих разреда, као и учитељи и наставници школе. Школа је на овај начин прославила 32 године постојања. Једна је од најмлађих и најопремљенијих образовних установа у Браничевском округу.Започела је са радом 1986. године у оквиру ОШ„Доситеј Обрадовић“, а касније, добила је име најпознатије српске песникиње Десанке Максимовић, која је и сама дала сагласност да школа у насељу Бусије у Пожаревцу понесе њено име.


И тако већ 32 године ова установа на дан рођења Десанке Максимовић,слави и свој рођендан. Трећу годину заредом прослава се одвија под називом „Десанкини дани“- Десанки у част.

На завршној свечаности Директор Златан Радовановић подсетио је на све манифестације у оквиру Десанкиних дана: на свечану доделу похвалница, књига и награда најуспешнијим ученицима и наставницима, на културно-уметничкаи спортска дешавања, на Десанкин песнички дан и Етно дан.Организована су и спортска такмичења, одбојкашко надметање мушких и женских екипа на републичком нивоу,у оквиру кога су Пожаревљани угостили Црвену звезду и Визуру,тимове у врху српске одбојке.

Захваљујући заједничким напорима ђака и наставника школа је постала пријатно и подстицајно место за учење и напредовање.

„У школи се стално ради на модернизацији васпитно-образовног процеса са циљем да наставни садржаји буду што интересантнији ученицима… Примењују се нови облици рада и различите наставне методе са ученицима који постижу најбоље резултате.Организује се додатни рад и на тај начин повећава интересовање за одређену наставну област. И код наставника постоји сталнажељада се усавршавају, испољавају своју креативност… Као директору школе основни ми је задатак да подржим и унапредим досадашњи квалитет знања и образовања како ученика такои њихових наставника.Желимо да савременим приступом наставе пратимо модерне токове образовног система, а у исто време и да чинимо да се ученици наше школе осећају безбедно и сигурно, рекао је директор  Радовановић.

Награђено више од 70 ученика

Поводом Дана школе похваљено је и награђено вишеод 70 ученика који су учествовали на разним такмичењима, а посебно су истакнути они који су освојили запажена места на општинским, окружним и републичким такмичењима: Урош Петровић(7. разред), за освојено 1.место на Републичком такмичењу из гимнастике, Петар Љубисављевић (8. разред), за освојено 3.место на Републичком такмичењу из математике, Никола Живић (8. разред), за освојено 3.место на Републичком такмичењу из математике, Алекса Живковић (7. разред), за пласман на финално такмичење ,,Кенгур без границе“ и похвалу на Републичком такмичењу из информатике.Теодора Микшић (7.разред), за пласман на Републичко такмичење из српског језика, Анастасија Цветковић (7.разред), за пласман на Републичко такмичење из биологије, Ана Грујић (8. разред), за пласман на Републичко такмичење из српског језика, Јелена Јелчић (8. разред), за пласман на Републичко такмичење из српског језика и пласман на Републичко такмичење из хемије, Јана Првуловић (8.разред), за пласман на Републичко такмичење из биологије и похвалу за остварене резултате на такмичењима из верске наставе и Адријана Миловановић (8. разред), за учествовање на Републичком такмичењу из француског језика.

 

Једна од радних обавеза свих запослених у школи је да оплемене и прилагоде простор и наставуученицима у циљу да им боравак у установии учење, буд лакши, лепши и безбеднији.Ученици на све то одговарају резултатима о којима се прича не само у школи већ и у граду, Браничевском округу, на нивоу Србије… Велики је број награђених ученика из ове школе на разним општинским, међуокружним, републичким и другим такмичењима и смотрама.

Спортски дан

У оквиру манифестације Десанкини дани, у организацији наставника физичког васпитања Славише Стевановића и Александра Вјештице, одржан је Спортски дан. На турнирима у одбојци, фудбалу и рукомету, као и у ревијалној кошаркашкој утакмици, учествовали су ученици, девојчице и дечаци од 5. до 8. разреда.

Најбољи у одбојци  била су одељења: 1. место – 6/2, 2. место – 7/3 и 3. место – 8/3.

У фудбалу, у категорији 5. разреда 1. место: припало је одељењу 5/2, другопласирано је одељење 5/3, а треће 5/1. У конкуренцији „шестака“, најбоље је било одељење 6/3, друго место припало је одељењу 6/1, а треће 6/2. Првопласирано одељење у фудбалу у конкуренцији ученика 7. разреда је 7/3, другопласирано 7/1, док је треће место припало ученицима 7/2. Победник у категорији „осмака“ је одељење 8/2, 2. место припало је одељењу 8/1, а треће 8/3.

У рукомету, спортској дисциплини у којој су се надметале девојчице 5. разреда, најуспешније су биле из одељења: 1. место – 5/3, 2. место – 5/1 и 3. место: 5/2.

Најуспешнији  одбојкаши у категорији ученика 7. разреда су: 1. место – 7/2, 2. место – 7/3 и 3. место – 7/1.

У суботу, 12. маја, организован је Одбојкашки турнир, а одржана је и промотивна продаја школског часописа „Врт детињства“.

-Пре свих истичемо освојена места наших ученика на републичким такмичењима из физике, математике, српског језика, географије, информатике, гимнастике и атлетике.Учествовање на ликовними литерарним конкурсима једно је одсталних школских активности у којима такође бележимо запажене резултате.Генерације наших осмака из године у годину без проблема се уписују у жељене школе и постижу изузетне резултате у школовању.Поред ових можемо се похвалитии ваннаставнимактивностимау којима наши ђаци манифестују своју креативност, надареност…Сви овоговори да школа достиже своју визију, да је место радости, учења и дружења и да се колектив труди да свим својим ученицима обезбеди једнаке шансе  за развој и напредак…Овакви резултати нам такође казују да се у нашој школи доста ради на савременом приступу настави, као ина праћењу модерних токова образовног система. Зато захваљујем свим запосленима на залагању да школа буде једнаод најуспешнијих у региону. Захвалност дугујемо и бившим радницима,садашњим пензионерима, бројним пријатељима, родитељима, сарадницима…Наравно највећу захвалност дугујемо нашим ученицима због њихове марљивости, креативности, жељи за постигнућем,доброти и лепоти, нагласио је Златан Радовановић.

Песничко и етно вече

Једна од пратећих манифестација Десанкиних дана био је„Песнички етно дан“. У холу школе организована је свечана академија на којој су рецитатори, учесници школског и општинског такмичења у рецитовању, показали своја умећа у изражајном казивању стихова. Група ученика 7. разреда пропатила је овај догађај музичким етно мелодијама.