2018-02-08T18:44:31+01:00 8. фебруара, 2018. 18:44 |

ШКОЛA „ХЕРОЈ РОСА ТРИФУНОВИЋ“ У АЛЕКСАНДРОВЦУ У НОВОМ РУХУ

Основна школа „Херој Роса Трифуновић“ почела је са радом пре 183 године. Поред матичне школе у Александровцу, настава се изводи у још шест подручних одељења: у Влашком Долу је осмогодишња, а у Ореовици, Свињареву, Полатни, Миријеву и Тићевцу четвороразредна. Данас ова образовна установа броји 285 ученика распоређених у 26 одељења, а ове школске године у клупе је сео 31 ђак првак. Највећи број ученика похађа наставу у централној школи у Александровцу, док се знатно мањи број деце школује у осталим издвојеним одељењима. У школи је запослено 65 радника, а образовно – васпитни рад реализује 47 наставника.

   Дејан Животић

           -Током година сви заједно се трудимо да нашу школу као васпитно – образовну установу учинимо што квалитетнијом, модернијом, лепшом, ефикаснијом за наше ученике, јер нам је циљ да њену историју постојања и квалитета одржимо још дуги низ година. У овим тешким условима када је осипање ученика проблем у великом броју места у Србији, задржали смо исти број ђака што је за нас изузетан успех. Из године у годину покушавамо да са новим училима, наставним средствима и новим кабинетима побољшамо рад и услове у школи. Поседујемо фоно лабораторију – кабинет за стране језике који је врло функционалан и модеран, два информатичка кабинета, а у наредном периоду надам се да ћемо добити и кабинет за биологију и хемију, истиче директор школе Дејан Животић.

                       КОНТИНУИРАНО УЛАГАЊЕ У КВАЛИТЕТ НАСТАВЕ

                      Са светосавске свечаности

           Уз велико залагање локалне самоуправе, која је издвојила значајна средства из свог буџета, заједно са Министарством енергетике и рударства у протеклој години у потпуности је обновљена фасада, реконструисан кров, замењени олуци, грејна инсталација и унутрашња столарија у централној школи у Александровцу, а све у циљу енергетске ефикасности и функционалности школе. Овом инвестицијом чија је вредност 7,3 милиона динара школа је умногоме унапредила услове и капацитете, а самим тим и квалитет наставе. Такође, у школи у Ореовици је направљена модерна и функционална кухиња, тако да се сада ученици осећају много пријатније. Министарство просвете, науке и технолошког развоја донирало је осам нових рачунара за информатичке кабинете у Александровцу и Влашком Долу, чиме је обезбеђена квалитетнија настава из ове области.

                                  Ученици активни на свим пољима      

Дан школе је био прилика да се истакну успеси ученика и наставника и да се запажени резултати остварени на бројним такмичењима награде.

-Трудимо се да из године у годину број награда, похвала и признања повећавамо јер самим тим школа добија на значају. Имамо веома вредну и марљиву децу која после завршетка осмог разреда махом уписују жељене школе и постижу изванредне резултате током даљег школовања. Сви предмети су стручно заступљени, велика пажња се поклања стручном усавршавању наставника и можемо да се похвалимо да имамо квалитетан и перспективан млад кадар, истиче Животић.

Осим наставних, школа негује широк дијапазон ваннаставних активности, што указује на то да води рачуна о различитим потребама ученика и њиховим интересовањима. Деца из овог краја веома су талентована и за спорт.

-Интересантно је да имамо одличну селекцију девојчица у малом фудбалу, док код дечака доминирају фудбал, рукомет и одбојка. Са пожаревачким основним школама имамо дугогодишњу сарадњу и узајамно учествујемо на разним манифестацијама.

Поред веома запаженог учешћа на бројним приредбама, свечаним академија,  школа већ неколико година издаје летопис „Траг“ који представља годишњак о раду и активностима ученика на свим пољима у току школске године. Интересантно је да се у том часопису, поред разних тема, представљају и знамените  личности које су у неком периоду похађале ову школу.

                      СЛЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУ

           У 2018. години приоритет је реализација пројекта велике реконструкције од пода до плафона подручног одељења у Влашком Долу, који ће финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Општином Жабари.

-Пројекат је већ у припреми, надамо се да ћемо већ у фебруару аплицирати за неопходна средства, како би радови отпочели у априлу. Што се тиче централне школе, највише нам недостаје фискултурна сала која би много значила за реализацију спортских и ваннаставних активности ђака и надамо се да ћемо ако не ове, у 2019. години успети да реализујемо и тај пројекат. Остала подручна одељења у погледу организације, изгледа и функционалности су на завидном нивоу и трудимо се да задржимо исти број ученика. Можемо да се похвалимо одличном сарадњом са локалном самоуправом која поред бесплатног превоза за средњошколце, обезбеђује и бесплатну ужину за основце од првог до четвртог разреда.

 Иначе, до краја године, у овој школи приступиће се увођењу униформи, што је била жеља ученика и родитеља, а што ће, надају се довести до квалитетнијег односа, бољег разумевања и веће толеранције међу ученицима свих узраста и социјалних категорија.

Задатак јесте и да се број ученика, одељења и запослених задржи на постојећем нивоу у дужем временском периоду, закључио је директор Животић.

                                                                                                                Д.Динић