2019-10-16T08:49:13+02:00 16. октобра, 2019. 08:49 |

ШКОЛА „ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ КОСТОЛАЦ: Једна од најсавременијих у Србији

У Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу прошле суботе, било је изузетно свечано, ученици и наставници, заједно са родитељима, пријатељима и сарадницима прославили су Дан школе. Међу гостима на свечаности били су и представници локалне самоуправе, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине градске општине Костолац Милена Церовшек са сарадницима. За ту прилику ученици школе припремили су и извели  музички и драмски програм.


Саша Цветковић

Директор Саша Цветковић, који се обратио на почетку скупа истакао је да ову основну школу тренутно похађа 1.153 ученика. У модерно опремљеним и уређеним просторијама, са ђацима раде 116 наставника и осталих радника.

-У току претходне школске године, три кабинета опремљена су пројекторима, лаптоповима и паметном мултимедијалног таблом, а четири кабинета пројекторима. Такође, на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру пројекта „Две хиљаде дигиталних учионица“ наша школа конкурисала је и пре неколико дана добила опрему за дванаест кабинета за извођење мултимедијалне наставе. За Основну школу „Јован Цвијић“ се може рећи да је једна од најсавременијих школа у Србији, рекао је Цветковић.

 РЕПУБЛИЧКА ТАКМИЧЕЊА

Резултати доброг рада наставника у протеклој години огледају се, поред осталог и у тринаест остварених пласмана на републичким такмичењима, са којих је донето осам награда. Иван Вукославовић освојио је прво место на Републичком такмичењу у гимнастици заједно са наставником Звезданом Реџевићем, Миљани Стојановић припало је друго место на Републичком такмичењу у гимнастици са наставником Милошем Николићем, Дуња Вулић освојила је треће место на Републичком такмичењу Књижевне олимпијаде са наставницом Горданом Славковић, а Јана Димитријевић пласирала се на треће место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе са наставницом Наташом Николић.

Осим појединачних, школа је освојила и четири награде на екипним такмичењима из гимнастике, као и многобројна признања на окружниим и општинским такмичењима.

Захвалност за подршку и сарадњу

Дан школе био је прилика да се ова установа на пригодан начин захвали свима онима који подржавају и помажу њен рад и на тај начин доприносе развоју образовања у овој средини.

Захвалнице су додељене: Граду Пожаревцу, Градској општини Kостолац, Црвеном крсту Пожаревац, Компанији „Дунав осигурање“, Радио „Стил“-у, Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ – Одељењу у Kостолцу,  Месној заједници „Стари Kостолац“, МУП-у Србије – Полицијској станици у Kостолцу, Центру за културу Kостолац, Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“, Дому здравља Пожаревац – костолачком огранку, Синдикату ПД „Аутотранспорт“, Синдикату Копова „ТЕ-КО Kостолац“, Синдикату Електране „ТЕ-КО Kостолац“, ПД „ПРИМ“-у, ПД „Аутотранспорт“-у, Огранку „ТЕ-КО Kостолац“ и Школској управи Пожаревац.

 „МАЛИ ДРУГАРИ“

У циљу промовисања ученичког заједништва, од ове школске године у ОШ „Јован Цвијић“ ради Ученичка задруга под именом „Мали другари“, која за сада окупља око педесетак задругара.

-Ученичка задруга има за циљ да ђаке научи вредностима тимског рада, да им покаже како да изразе своју креативност и како да постану одговорни према заједници у којој живе и раде. Вредна хвале у овој години је и активност на реновирању школске кухиње, за коју је набављена нова опрема, ново посуђе, једном речју обезбеђени су сви услови да се ученици хране здраво и квалитетно. А колико су ђаци и њихови родитељи задовољни радом кухиње и квалитетом оброка које припрема говори и податак да се у њој храни 800 ђака, истакао је директор који се захвалио свима који доприносе да кухиња беспрекорно функционише и тиме на најбољи начин показују колико је велика брига школе о здраљу њених ученика.

Најбољи на литерарном конкурсу

Поводом Дана школе организован је литерарни конкурс, а на свечаности је саопштено чији су радови били најбољи.

У категорији ученика петог и шестог разреда, првонаграђена је Теодора Јанковић, друга награда припала је Јовани Милорадовић, а трећа Николи Лештанину. Похваљени су Војин Милошевић, Ленка Керић и Емилија Ђорђевић.

У категорији старијих разреда, најбољи су радови Софије Живковић, Тамаре Сунтурлић и Марије Дражић. Похваљени су Тијана Стевић, Исидора Стојићевић и Сара Миловановић.

 

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

        Услугу продуженог боравка у школи тренутно користи 30 ученика који се могу похвалити изванредним условима које овде имају. Просторије за рад и одмор током продуженог боравка опремљене су тако да омогућавају пријатне часове ученика и оних који са њима раде.

         -Побољшањем квалитета рада и уређењем простора, истакао је Цветковић, бавимо се  и када су у питању подручна одељења, то јест издвојене школе у Острову, Петки, Старом Kостолцу и Кленовнику. У свакој од њих уређено је оно што је најнеопходније за добро функционисање захваљујући подршци Града Пожаревца и Градске општине Kостолац и средствима школе у складу са њеним скромним могућностима, истакао је Цветковић који је на крају подсетио да су генерације и генерације ученика и наставника прошле кроз ову школу током седам деценија њеног трајања. За све то време школа је опстајала као место за стицање знања али и још понечег – толеранције, разумевања, међусобног поштовања и уважавања што су особине које красе сваког образованог човека.

М. П.