2019-01-23T12:03:43+01:00 23. јануара, 2019. 12:02 |

ШКОЛА „ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ КОСТОЛАЦ: Квалитетом наставе до успешних и задовољних ђака

Основну школу „Јова Цвијић“ у Костолцу похађа 1.175 ђака, распоређених у педесет и једном одељењу. Чине је централна школа у Костолцу и четири подручне школе у селима Кленовник, Петка, Острово и Стари Костолац. За рад са ученицима ангажовано је осамдесеточлано наставно особље, заједно са још 28 лица у Управи и помоћним особљем.  

Претпрошле године је централна школа потпуно реновирана, споља и изнутра, тако да је нова директорка Сунчица Марковић, која је ту дужност преузела 16. априла протекле године од Серџа Крстаноског, актуелног председника Градске општине Костолац, током 2018. године акценат ставила на унапређење наставе и уређење подручних школа.

Сунчица Марковић

– Купљено је још пројектора, којима је настава учињена садржајнијом. Опремљене су учионице и кабинети у којима до тада није било рачунара, тако да сада свака учионица располаже компјутерима. Поседујемо и две интерактивне, такозване „паметне“ табле.  Купљен је интерактивни софтвер „MozaBook“, који омогућава, првенствено у настави физике, математике, биологије и хемије, да деца кроз тродимензионалне анимације доживе градиво које уче. То им је врло интересантно и за сада се највише користи за биологију. Лиценца је на годину дана, а ту нам је куповину омогућио Синдикат Аутотранспорта, на чему смо захвални, истиче директорка Марковић, и додаје:

               – У костолачкој школи се од ове године води само електронски дневник, док је током претходне школске године документација вођена упоредо. За те потребе је обезбеђен бежични интернет у целој школи у Костолцу. Кленовник и Стари Костолац располажу локалним интернетом. Када је реч о Острову и Петки, с обзиром на то да су учитељице учествовале у обуци реализованој кроз пројекат „2000 дигиталних учионица“, школе су добиле комплетну опрему за те потребе, дакле, пројектор, лаптоп, озвучење и модем за интернет.

            Костолачки ђаци имају и могућност да негују одређене таленте кроз школске секције. За сада је највеће интересовање за новинарску секцију, у чијем раду активно учествују и наставнице српског језика, Гордана Славковић и Магдалена Реџовић. Укључују се и у дешавања ван школе, у костолачкој Библиотеци или у Дому културе. Ђацима је посебно занимљиво интервјуисање глумаца приликом њиховог гостовања у Костолцу.

Уређење подручних школа

Реновирана је школа у Петки. Из буџета Града Пожаревца добијена су новчана средства која су употребљена за санацију крова који је прокишњавао. Након тога су мајстори школе изглетовали и окречили, а теткице офарбале ламперију и столарију. Замењена је и пумпа за грејање, тако да је школа спремно дочекала ђаке, каже директорка Сунчица Марковић, и додаје:  

– Следећа је школа у Острову. Ту је замењена столарија и предстоји уређење унутрашњости. Школа у Кленовнику је у добром стању. Проблем је школа у Старом Костолцу, у којој су лоше струјне инсталације. То мора бити решено, али за сада нема довољно финансијских средстава, тако да нам је то следећи важан задатак.  

            Одлично је организована и спортска секција, чије су екипе крајем протекле године учествовале у турниру у више спортских дисциплина, у организацији Културно – спортског центра „Костолац“. У финалу су најбољи окићени медаљама.

            Костолачки основци врло радо похађају и ликовну и литералну секцију, у којима су настали и радови који су привукли значајну пажњу на разним конкурсима и завредели награде.

Најпотребнија наставна средства

У костолачкој школи, у предстојећем периоду, и даље је акценат на унапређењу наставе. Пре свега је реч о наставним средствима, посебно оним заснованим на новим технологијама, као што су пројектор и паметна табла. Такође би за квалитет наставе било важно да се обнови лиценца за интерактивни софтвер „MozaBook“, за што су потребна финансијска средства. За наставу биологије недостаје савременији микроскоп, пошто школа поседује један који је толико стар да га је већ врло тешко подесити. Међу приоритетима је и осавремењавање кабинета за физику и хемију, како би ђаци могли да изводе одређене огледе и тако се успешније реализује практичан део наставе.

            Крајем 2018. године, ђаци су заједно са наставницама српског језика, Магдаленом Реџовић и Горданом Славковић, наставницом музичке културе Јеленом Ђорђевић и уз велику помоћ наставника српског језика у пензији  Радомира Ђорђевића, припремили врло озбиљну представу насловљену „За част отаџбине“. Учествовале су и наставнице које наступају у хору, са адекватним музичким аранжманом као и глумац позоришта „Кастелум“ Дејан Милошевић. Премијерно су је играли непосредно пред Нову годину, а с обзиром на изузетан квалитет представе у целини, од текста, глуме, музике, костима, сценографије.., ишчекују се нова извођења.

Успех ове школе огледа се и у резултатима ђака на такмичењима на свим ниовима, у готово свим наставним предметима. Велики број ученика се пласирао на Окружна такмичења, а 28 ученика је освојило једно од прва три места, док је 10 ученика имало успеха на Републичким такмичењима. Наши ученици имају изузетне резултате када су у питању спортска такмичења у рукомету, фудбалу, атлетици и спортској гимнастици где и на Републичком нивоу освајају прва места.

А. М.