2019-01-31T14:11:05+01:00 31. јануара, 2019. 14:11 |

ШКОЛA „ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ КОСТОЛАЦ: Следећи Савин аманет

Костолачки основци славили су просветитеља Светог Саву суботњом свечаном академијом. Следећег, славског дана, 27. јануара, у цркви Светог Максима Исповедника резан је колач, који је учитељица Олгица Николајевић предала новом домаћину славе Саши Цветковићу, помоћнику директора.

 Светосавска академија била је испуњена разновсним културно – уметничким садржајима у којима су главни протагонисти били ђаци. Обележавање школске славе започето је литерарним конкурсом за ученике од петог до осмог разреда, након чега је Дуња Вулић прочитала свој победнички рад. Кроз песму, глуму и рецитовање ђаци су подсетили на непролазну вредност  Савиног дела, али и на значај осталих великана наше историје и очување традиције и родољубља. Светосавску беседу је казивала наставница веронауке Катарина Шкрињар.

Том приликом је госте поздравила директорка костолачке Основне школе „Јован Цвијић“ Сунчица Марковић, истакавши да је Свети Сава у аманет свима оставио задатак да учимо будуће нараштаје да цене и негују образовање и доброчинство, хуманост и несебичну веру и љубав.

На литерарном Светосавском конкурсу, међу ученицима петог и шестог разреда прво место је завредео Кристијан Голубовић 6/5, друго Јана Ковачевић 5/4, а треће Тијана Стевић 6/5. У категорији виших разреда, првонаграђена је Дуња Вулић 8/3, друга је Ивана Стојковић 8/4, а трећа Анђела Ивановић 7/2.

Приредби су присуствовали представници Градске општине Костолац, на челу са председником Серџом Крстаноским, иначе, некадашњим директором ове школе, потом,   представници цркве, Школског одбора, учитељи, наставници, ђаци и родитељи.

Иначе, у организацији приредбе учествовали су учитељи другог, трећег и четвртог разреда, наставнице српског језика и књижевности Соња Цолић, Милена Врачар, Бојана Стојанов и Наташа Ивковић, наставница музичке културе Александра Лазић и наставник информатике Горан Марковић.