2020-01-06T10:20:14+01:00 6. јануара, 2020. 10:20 |

Школа „Свети Владика Николај“ Брадарац: Унапређење наставног плана

Основна школа „Свети владика Николај“ Брадарац осим онога чиме се редовно поноси, добрим резулатима на окружним и републичким такмичењима, од ове године поноси се и новим именом. 

Село је 1954. године електрифицирано, а школу, која и данас ради,  добило је 1845/1846. године. Садашња зграда сазидана је 1962.  Школа у Брадарцу специфична је  по својој организацији јер обухвата, осим централне, још девет издвојених одељења, осмогодишње школе у Кличевцу и Барама и четворогодишње, у Речици, Дрмну, Бубушинцу, Братинцу, Трњану, Касидолу и Берању.

Од кад школа постоји из ње је изашло много ђака који су постали успешни људи, најбољи  у својим професијама. Стотине васпитача, учитеља, наставника, учили су и уче своје ђаке не само да читају, пишу, рачунају, певају, већ и да поштују традицију, културу и праве животне вредности. Историју ове школе су, заједно са наставним особљем, градили многобројни управитељи, а касније директори школе. Сваки од њих је, онолико колико је могао и колико су дозвољавали услови, доприносио напретку школе.

Дејан Животић

Данашњи директор Дејан Животић са поносом истиче залагање учитеља и наставника који се труде да кроз разне активности унапређују ниво наставног плана и процеса, што је и резултирало постигнутим успесима на разним такмичењима.

-Осим на општинским, учествовали смо и на окружним и републичким такмичењима. Остварили смо значајне успехе из техничко – информатичког образовања, математике, физичког васпитања, у шаху, али и на књижевној олимпијади. Истакао бих да је ова школа  прва у Србији која је формирала ученичку задругу под називом „Деца Стига“ са, неколико секција које се баве развијањем ученичког предузетништва и  хуманитарног рада. Имамо секцију за пољопривреду, набавку уџбеника и школског прибора, развој ученичког предузетништва,  праћење јавних позива и конкурса, организацију рада ученичке кухиње, друштвено – хуманитарну  и, новоосновану, фото секцију, рекао је Животић који је у разговору за наш лист истакао да у школама постоји проблем са све мањим бројем уписаних првака, те да тај тренд није мимоишао ни  Брадарац.

– Ове године уписано је 25 првака, али је школу напустио 71 ђак. Потрудићемо се да у наредном периоду направимо што бољи план, како бисмо задржали наше ђаке и суграђане, али и уписали што више ученика, додаје.

Фискултурна сала у 2020.

У новембру месецу школу је посетио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима.  Том приликом представљени су рад ученичке задруге, платформе за набавку уџбеника, униформе које деца носе…

-У разговору са министром затражили смо помоћ око изградње фискултурне сале у Брадарцу. Надамо се реализацији тог капиталног пројекта у 2020. години, што ће много допринети  образовно васпитном циклусу у нашој школи, рекао је Животић.

               Током године у школу се и инвестирало. Битно је поменути  реконструкцију крова школе у Брадарцу, у шта је уложено више од 3, 5 милиона динара, а новац је обезбедила  локална самоуправа. У истој школи је урађена нова ограда, вредна 275 хиљада динара.

-Средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 2,3 милиона динара санирали смо кровни покривач и урадили фасаду у Кличевцу.  Школа у Барама добила је нови котао, вредан 215 хиљада динара. Осим тих, великих инвестиција, радило се и на одржавању школа, кречењу и сређивању, рекао је Животић.

                                                                                                                                                               И.Р.