Основна школа „Вук Караџић“ у Пожаревцу из године у годину тежи ка што већим успесима, бољем образовању и савременијим условима за рад. Једном речју, ова образовна установа настоји да својим ученицима обезбеди што квалитетнији процес образовања.

Протеклу годину обележила су значајна постигнућа зашта су заслужни како ученици, тако и учитељи и наставници школе.

По речима директорка Владана Видојевића, темељ сваке школе је тимски рад колектива. С тим у вези, у овој образовној установи гаји се позитивна атмосфера за рад.

Својим залагањем ученици, учитељи и наставници остварили су изузетне успехе на такмичењима. Из свих области образовно – васпитног рада 212 ученика постигло је једно од прва три места на општинским, окружним и републичким такмичењима. Ентузијазам наших ђака не јењава. Сваке године доносе све боље резултате. Несебичним преношењем знања ученицима, наши наставници успевају да образују добре младе људе. Љубав према својој земљи, ђаци ове школе показали су и на одржаном јавном часу под називом „Србија у великом рату“. Ученици 8. разреда су на великој сцени Центра културе одржали изузетан час из историје, у чијој реализацији је учествовало 15 наставника и 50 ученика, истакао је Видојевић.

Негују вредности Светосавља

У ОШ „Вук Караџић“обележена је школска слава Свети Сава. У матичној школи и свим издвојеним одељењима одржане су свечане академије. У преподневним часовима ученици, учитељи и колачари носили су колач у цркву, где је  освештано жито и благосиљан хлеб и вино. Ученици из Пожаревца, Забеле, Дубравице, Батовца, Брежана, Живице и Драговца у својим школама и црквама извели су разноврсне културно-уметничке програме.

У матичној школи у Пожаревцу присутним гостима и ученицима обратио се директор школе, Владан Видојевић и истакао да му је част што су многи дошли да увеличају прославу школске славе и посебно похвалио све запослене.

-Учимо своје ђаке, припремамо нове нараштаје за частан и одговоран однос према животу и људима. Наша школа  негује људскост и све оне врлине које човека чине човеком. Зато се још једном захваљујем свима вама који сте својим трудом и радом допринели развоју наше школе и у њој одгајили дивне генерације успешних људи, истакао је директор Владан Видојевић.

Свечаној академији у матичној школи присуствовали су Саша Глуваков, члан градског већа Града Пожаревца, Милена Несторовић, руководилац Одељења за друштвене делатности Града Пожаревца, као и успешни привредници – пријатељи школе, Бојан Симоновић, Милан Јовановић, Славко Живковић, Војкан Илић и Саша Филиповић.

РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ

Владан Видојевић

ОШ „Вук Караџић“ која постоји 131 годину, у стању је потребе за сталним улагањима у обнову постојећих објеката. Током прошле године, локална самоуправа издвојила је значајна средства за реализацију инвестиција које су обезбедиле квалитетније услове за рад.

Школа у Забели основана је 1949. године и у свом дугогодишњем раду имала је веома успешне генерације ученика. Захваљујући руководству Града Пожаревца и Канцеларији за управљање јавним улагањима у Београду, просторије издвојеног одељења у Забели у потпуности су реновиране (од учионица до тоалета) и опремљене новим школским намештајем. Реконструисани објекат свечано је отворен 12. децембра прошле године. За подручна одељења у Дубравици обезбеђен је нов школски намештај, док су у Брежану изведени радови у школском дворишту, где су поплочани прилаз и терасе. Извршена је и реконструкција дела крова у Драговцу, а обновљен је и школски намештај. У подручном одељењу у Живици урађена је фасада и замењен школски намештај новим клупама и столицама.Током летњег распуста, у централној школи урађен је пролаз између школе и малог дворишта тако да сада ученици од првог до четвртог разреда користе „заштићен“ односно имају посебан излаз у двориште. Такође, у одељењу 8/2 постављен је нов под, истиче директор.

 

Планoви

У школи планирају реновирање централне зграде у Пожаревцу у оквиру кога ће акценат бити на реконструкцији мокрог чвора на првом спрату и комплетна замена олука. У сарадњи са педагогом школе организоваће се такозвани „Кутак за родитеље“ са циљем остваривања сарадње између родитеља и школског особља. Као битну активност у предстојећем периоду директор истиче и реновирање крова на објекту подручног одељења у Драговцу за чију су израду пројектне документације, одобрена средства.

 

У корак са савременим технологијама које обезбеђују квалитетнију наставу, школа је наставила са опремањем кабинета. Прошле године набављена су четири пројектора, четири преносна рачунара са звучницима и постољима за пројекторе и штампачима. У наредном периоду, у плану је да све учионице добију интернет, како би се отпочело са применом електронских дневника у настави.

-Велику пажњу посвећујемо безбедности ученика, како у саобраћају, где имамо дугу историју европских успеха у познавању саобраћаја, тако и на друштвеним мрежама. У сарадњи са Полицијском управом организујемо трибине на којима ученици стичу знања о сопственој заштити, као и заштити других лица у њиховој околини. У животу једне школе уткана су сећања на одрастање, а ми ћемо се потрудити да сећања наших ученика буду увек најлепша, закључио је директор школе.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content