Дан Светог Саве заједничка је прослава свих српских школа, дан када се слави и указује поштовање Савином животном путу и просветитељском раду. Лик и дело књижевника, дипломате и првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве прославила је и Пожаревачка гимназија.

Свечана академија којој је присуствовао велики број званица, пријатеља и сарадника школе, међу којима и начелник Градске управе Александар Симоновић, отпочела је Тропаром у извођењу школског хора и оркестра.

У име запослених и ученика Пожаревачке гимназије присутне је поздравила директорка Данијела Жуковски, која је нагласила да је образовање неопходно за живот сваког човека. То је процес којим се личност постепено изграђује.

Д.Жуковски

-Оно што је за друштво важно, то је да глад за образовањем увек треба да буде присутна. Кроз рад школе стварају се вредности непроцењиве да се ова глад утоли, ум развије, задовоље најтананије нити наше духовне стварности. Квалитетна настава, богат ваннаставни живот, давање посебног доприноса унапређивању рада школе, унапређивање манифестација и проширивање видика – то је мисија наше школе. Ову мисију ми остварујемо свакодневно, зато је Летопис наше школе изузетно богат. О настави вам нећу говорити, јер о њој говоре изузетни резултати наших ученика на пријемним испитима, истакла је Жуковски и додала:

-Kада је o ваннаставнoом животу реч, поделићу са вама оно, што је употпунило Летопис наше школе, од нашег последњег сусрета, од Дана школе, до данас. Наш хор учествовао је на међународном такмичењу у Прагу освојивши бронзану медаљу, док је најсвежија трећа награда која је припала Емилији Риђић и њеној професорки Марији Запутил на Међународном светосавском књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“. По први пут, екипа коју су представљале помоћне раднице Пожаревачке гимназије учествовале су на манифестацији „Изађи ми на теглу“. Ту су и Градско и Окружно такмичење у пливању на коме су Илија Туфегџић, Лара Петровић, Никола Нешић и Даница Величковић освојили прва места и пласмане на државно такмичење. Такође, часопису „Развитак“ припала је друга награда у конкуренцији ученичких часописа у нашој земљи и она ће бити додељена на Јануарским сусретима на Филолошком факултету у Београду. Том приликом награда ће бити уручена и нашем ученику Марку Ђекићу, коме је припало треће место у конкуренцији за најбољи писмени задатак, нагласила је Жуковски.

Јубиларне награде

На свечаној академији поводом прославе школске славе, уручене су јубиларне награде радницима за 20 и 30 година радног стажа.

Награђени су Мирјана Живојиновић, Хелена Јовановић, Данијела Стојановић, Весна Милић, Тијана Стевић и Јелена Павловић за 20 година рада у Пожаревачкој гимназији.

За 30 година радног стажа, јубиларне награде уручене су Весни Стојковић, Маји Јовановић Глигоријевић и Зорану Глигоријевићу.

Ученици Пожаревачке гимназије веома су активни и на пољу хуманитарног рада. Традиционално, Школа у сарадњи са пожаревачким Црвеним крстом и Институтом  за трансфузију крви у Београду, учествује у акцијама добровољног давања крви. Током последње, гимназијалци су заједно са матурантима из других пожаревачких средњих школа прикупили више од 100 јединица драгоцене течности.

Школа је учествовала и у акцији прикупљања пакетића за кориснике Народне кухиње која је спроведена у организацији Града Пожаревца и Црвеног крста. Ученици су овом приликом прикупили више од 80 поклон пакетића. Једна од ваннастваних активности је и учешће у акцији прикупљања новчаних средстава намењених Организацији „НУРДОР“, за коју је прикупљено око 70 хиљада динара.

Признања поводом одласка у пензију

Присећајући се завештања које је српском просветитељству оставио велики Свети Сава, Школа се присетила и делатности људи који су својим радом обележили младост многих генерација Пожаревачке гимназије.

Поводом одласка у пензију, директорка Данијела Жуковски уручила је пригодне награде педагогу школе Живкици Ђорђевић и професору Јови Стевановићу.

Оно чему се Пожаревачка гимназија посебно посвећена је сензибилисање ученика за подршку особама са сметњама у развоју. С тим у вези, у претходном периоду одржано је неколико дружења ђака са члановима Удружења „Осми дан“. Школа је поносна и на учествовање у акцији „Србија великог срца“, у оквиру које је Пожаревачка гимназија откупила слике, чији су аутори деца оболела од аутизма.

-Ученици Јован Милетић и Kатарина Милетић учествовали су на Међународном фестивалу руског језика у Москви и дошли до финала. Такође, Илија Анђелковић и Немања Милановић учествовали су на Петничкој конференцији. Као школа представили смо се и на Фестивалу стваралаштва младих у оквиру Сајма књига, затим приредили  7. Сајам високог образовања, 55. Кошаркашки турнир, а основали смо и Ученичку задругу под називом „Перпетум мобиле“. Свесна наше одговорности, срећна сам што школа има један узвишени однос према образовању. Захваљујемо се локалној самоуправи, свим фирмама, установама и појединцима Града и околине, који су пружили подршку и помоћ Пожаревачкој гимназији у претходном периоду. Изражавам наду да ће ова сарадња у наредном периоду бити богатија. Славећи Светог Саву, желим да нам он и у будућности буде покровитељ, заштитник, инспирација и путоказ за наш даљи рад, нагласила је Жуковски.

Награђени најбољи на ликовном и литерарном конкурсу

Као део обележавања духовног и културног стваралаштва Светог Саве, Пожаревачка гимназија је и ове године расписала ликовни и књижевни конкурс за ученике, којима су биле понуђене три теме: „Бисери српске средњовековне културе“, „Свети Сава – печат православља“ и „Светосавље је душа српства“.

О успешности радова одлучивао је трочлани жири у саставу: Славица Јовановић, Маја Тодоровић и Ненад Милошевић.

Од пристиглих ученичких радова за најуспешније одабрана су три литерарна и три ликовна рада. Поклоне у виду књига, за најуспешније ученике обезбедила је Школа, док је награде за победнике ликовног и литерарног конкурса традиционално доделило Коло српских сестара Пожаревац.

Прво место на овогодишњем књижевом конкурсу освојио је Илија Анђелковић, друго Марко Ђекић, а треће ученик Матија Милошевић.

Када је реч о ликовном конкурсу, најбољи је Алекса Диклић, другу награду освојила је Јана Првуловић, а трећу Тина Ристић.

 Светосавску беседу казивао је проф. др Јован Јањић, који је рекао да су сви свети људи то постали и остали зато што су одувек радили за добробит свог народа. Такав је, како је рекао Јањић, био и Свети Сава. Прво житије, први црквени закон, прве школе, болнице потичу управо од Светог Саве. Савино учење везује се за почетак српске просвете. Све што је потребно једном народу, пре свега свест о себи, потиче од њега. Све што је потребно једној држави, он је градио и изградио.

Захвалнице сарадницима и пријатељима Школе

Школа је овом приликом доделила захвалнице свим сарадницима и пријатељима, који су помогли досадашњи рад ове образовне установе.

Награђени су: СР „Бошковић“, предузеће „МАРКОП“, предузеће „Албертино“, Компанија „Универ Савић“, Предузеће „РД инжењеринг“, Компанија „Generali osigurnje“ – Филијала у Пожаревцу, Компанија „Тамарис“, фирма „Брамс“ Раброво, Саша Богдановић, др Наташа Шофранац, Милан Дабић, затим Марија Влајовић, Саша Грујић, Никола Боговац, Драго Конатар и Ведран Лукић.

У наставку програма, наступили су ученици Пожаревачке гимназије.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content