2021-03-17T09:07:38+01:00 16. марта, 2021. 22:49 |

Скупштина у Костолцу усвојила планове Центра за културу

Пред костолачким одборницима, уз одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Градске општине, главна тема данашњег заседања био је Центар за културу „Костолац“, односно, усвајање програма за текућу годину и извештаја о реализацији и располагању финансијама током прошле године. Све поменуте тачке усвојене су једногласно.

Седницу је водила председница Скупштине Милена Церовшек, уз чланове председништа, заменика председнице Скупштине Далибора Илића и секретара Слађану Петрушић. Заседању у сали Дома културе, од 21 одборника присуствовало је њих 19, као и чланови Већа ГО Костолац, председник Већа и Градске општине Серџо Крстаноски и представници месних заједница.

 

Председништво: С. Петрушић, М. Церовшек и Д. Илић

Руководилац Радне групе за финансије, буџет, јавне набавке ГО Костолац Зденка Радосављевић, говорила је о законским основама, обавезама и подразумеваним процедурама ангажовања ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Гардске општине Костолац за 2020. годину. Ова одлука ће ступити на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Града Пожаревца.

ПОЗИТИВНА ОЦЕНА РАДА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ

Друга тачка дневног реда било је давање сагласности на извештај о раду Центра за културу „Костолац“ и завршног финансијског извештаја за протеклу годину, о чему је говорила директорка ове Установе Јелена Шаманц.

Детаљно је образложила програм који је током 2020. године припремљен и реализован:

– Програм је у околностима пандемије у значајној мери реализован, уз прилагођавање формата програма кроз онлајн садржаје, који су одлично прихваћени од стране суграђана, али и шире публике. Организоване су три позоришне представе, десет дечијих манифестација, седам концерата, осам књижевно – трибинских програма, две филмске пројекције, три догађаја у оквиру манифестације „Костолачко лето“, једна ликовна изложба и колонија, шест догађаја у оквиру активности на промоцији спорта, као и пројекат нематеријалног културног наслеђа „Пожаревачка Морава“. Активно се радило и на онлајн туристичкој промоцији у периоду од септембра до децембра. Уз поменуто, реализоване су и инвестиције кроз одржавање, санацију и уређење објеката од значаја за културу и спорт, у Спортској хали, Дому омладине и спортским теренима, истакла је између осталог директорка Шаманц.

И о следећој тачки дневног реда, програму Центра за културу за текућу годину, говорила је Шаманц, нагласивши да је основни циљ и сврха ове Установе да у правом смислу буде центар културног живота свих генерација, да окупља и повезује људе и развија сарадњу са другим градовима и регијама наше земље. Представила је програм од око 80 разноврсних културно – уметничких и спортских дешавања, међу којима издвајамо најаву да ће овогодишњи, Пети костолачки полумаратон, бити Првенство Србије. Од инвестиција је између осталог нагласила даље уређење костолачке плаже.

На рачун целокупних активности костолачког Центра за културу на седници Скупштине чуле су се похвале и речи подршке.

Председник Градске општине Серџо Крстаноски је указао на то да извештај Центра за културу „Костолац“ потврђује да је упркос пандемији програм врло успешно реализован, посебно када је реч о уређењу спортских терена и објеката, као и да ће Градска општина наставити да пружа подршку наставку активности ове Установе.

ОДБОРНИЧКА ПИТАЊА

Серџо Крстаноски

У завршници заседања одборницима се обратио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, који је том приликом одговорио на одборничка питања и најавио неке од  предстојећих улагања, уз наглашавање да је ова година капитална са 180 милиона динара планираних за инвестиције.

У току седнице, за дискусију се јавио одборник Небојша Станојловић указавши на то да је фудбалском клубу у Старом Костолцу потребна већа финансијска подршка Градске општине. На седници је и одборник Мита Гаврилов изнео став да би више пажње требало посветити манифестацији „Островаћки бећарац“, с обзиром на то да, како је навео, представља бренд овог краја и чува традицију која нестаје. Он је и у тачки посвећеној одборничким питањима, уз захтев за одговором у писаној форми, поставио питања о, како је нагласио, „узурпацији јавних површина“, „Споменику палим борцима 90-их година“, „стази за инвалидска колица код зграде полиције“ и „уклањању моста“.

Председник Градске општине Крстаноски је на коментар о манифестацији „Островаћки бећарац“, истакао да је она део плана и програма Градске општине, односно, Центра за културу „Костолац“, те да се целокупној организацији врло озбиљно приступа, да за ту намену постоје финансијска средства у буџету Месне заједнице Острово, као и да се одлуке о избору садржаја и извођача препуштају Месној заједници:

– „Островаћки бећарац“ је врло значајна манифестација, бренд је Острова, Костолца и Пожаревца и залажемо се за њено неговање. Једино прошле године је изостала због епидемиолошке ситуације. Гардска општина у потпуности подржава комплетну организацију, заједно са Центром за културу „Костолац“, у припремању и промоцији манифестације, што намеравамо и да наставимо, закључио је Крстаноски.

Када је реч о питању о извдвајању новца за фудбалски клуб у Старом Костолцу, Крстаноски је указао на то да Центар за културу „Костолац“ брине о кошењу спортских терена, да Градска општина издваја 400.000 динара за организацију тог фудбалског клуба, да је планирано 120.000 динара за реконструкцију водоводне мреже на стадиону и управо се у сарадњи са Месном заједницом Стари Костолац ради на уређењу стадиона око којег је протеклих дана засађено 15 до 20 садница стабала.

Крстаноски је нагласио да схвата да би сеоским клубовима била значајна већа финансијска подршка и додао:

– У наредном периоду, када будемо радили први ребаланс буџета, планирали смо да тражимо додатних 5 милиона динара за спортске клубове, од чега би свакако део усмерили на сеоске клубове. Истичем да Центар за културу „Костолац“ стоји на располагању када је потребна механизација, кошење терена, као и да је Градска општина ту да помогне по питању било којих проблема.

Детаљније читајте у наредном броју новина „Реч народа“, у уторак, 23. марта.

Текст и фото: А. М.