IMG_3916На последњој седници локалног парламента у Жагубици којом је председавала Оливера Пауљескић једногласно је усвојен први ребаланс овогодишњег буџета Општине, којим је исказани дефицит, од 50 милиона динара, смањен на 40 милиона и он сада износи 10 одсто од укупне масе буџета, што је прописано Законом о буџетском систему.

            -Поступили смо по допису Министарства финансија раздвојивши приходе који нам долазе са другог нивоа власти и оправдавши их кроз потписане уговоре са министарствима за реализацију одређених пројеката. Код расхода имамо три новоотворене позиције и то су: позиција 64 – програм социјалне заштите вредности 1,7 милиона динара преко Комесаријата за избеглице, где је учешће Општине 300.000 динара; позиција 110 – програм организације саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре у оквиру којег је износ од 4.050.000 динара предвиђен за реконструкцију Трга у насељу Лазница; позиција 134 – програм енергетске ефикасности, где је за пројекат енергетске санације зграде Техничке школе и реконструкцију котларнице предвиђено 21.996.900  динара, од чега је учешће Општине 13.860.000 динара. Такође смо издвојили јавну расвету у оквиру програма комуналне делатности и за те намене предвиђено је милион динара. Буџет Општине Жагубица после измене и допуне износи 436.921.089 динара на приходној страни и 476.921.089 динара на расходној страни и исказани дефицит је 40 милиона динара, истакла је Тања Туфонић, шеф Службе буџета.

            У наставку седнице  одборници су усвојили измену Статута, извештај о раду за прошлу годину, план рада Туристичке организације Општине Жагубица за 2017. годину, као и извештај о пословању за 2016. годину и другу измену програма пословања ЈКП „Белосавац“ за текућу годину. Већином гласова усвојен је извештај о раду Црвеног крста Жагубица за 2016. годину. У том периоду ова организација успешно је реализовала планиране активности и показала висок степен организованости, одговорности и спремности да правовремено и адекватно реагује у најтежим ситуацијама и помогне угроженом становништву. У 2016. години у Општини Жагубица прикупљене су 374 јединице крви, са 2,94 одсто успешности и реализоване су три акције добровољног давања крви. Протеклу годину је обележила и јавна расправа о нацрту Закона о трансфузијској медицини која предвиђа реформу трансфузиолошке службе.

            Одборници су дали зелено светло и на финансијски извештај Предшколске установе „Полетарац“ за 2016. годину, извештај о раду Културно – просветног центра „Јован Шербановић“ за прошлу годину и план рада ове установе за 2017. годину.

                                                                                                                           Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content