На седници Скупштине општине Жагубица којом је председавала Оливера Пауљескић, свих 13 тачака дневног реда усвојене су једногласно. Најпре је по хитном поступку дата сагласност на Нацрт споразума о сарадњи имеђу општина Жагубица и Шамац у Републици Српској. Циљ закључивања Споразума је проширење и размена праксе локалних самоуправа за развој општина, промовисање пословне и инвестиционе активности, повећање билатералне размене информација, јачање сарадње у економским, хуманитарним, социјалним и културним сферама, односно увођење нових облика међусобне сарадње. Споразум ће имати правно дејство по добијању сагласности од Владе Србије и биће потписан 15. априла на Дан Општине Шамац.

            У наставку седнице усвојен је извештај о раду и одлука о Општинској управи и програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Општини за 2019. годину. Донета је одлука и оглас о спровођењу јавног конкурса за именовање директора Јавног предузећа за планирање и управљање пројектима и именована је Комисија за његово спровођење у саставу: Жељко Илић (председник), Миљана Рашић, Радиша Милошевић, Стојан Гаузановић и Саша Илић. Иначе, ово предузеће у 2018. години остварило је приходе у висини од 9.742.354 динара и то у оквиру програма – локални развој и просторно планирање 4.464.103 динара и програма – комунална делатност и путна инфраструктура 5.278.251 динар. Укупни расходи износили су 9.678.603 динара, тако да је остварена добит од 63.751 динар.

                                                         Председништво СО Жагубица

            Одборници су дали зелено светло на извештаје о раду Црвеног крста Жагубица и Канцеларије за пољопривреду за 2018. годину. Прошле године је ступио на снагу нови Закон о трансфузиолошкој служби, по коме су трансфузиолошке службе при болницама постале банке крви, док је Црвени крст преузео на себе организацију и спровођење свих акција давања крви.

            -У прошлој години имали смо 3 акције давања крви током којих је прикупљено 390 јединица са 3,06 одсто успешности, чиме смо заузели треће место у региону. Ове године по две акције биће организоване у Крепољину и Жагубици, а наредна акција је заказана за 15. април у Средњој техничкој школи, истиче Дејан Николић, секретар Црвеног крста Жагубица.

            У 2018. години Канцеларија за пољопривреду је испунила све задатке који су се тицали добијања сертификата, решења и дозвола за рад као основне одгајивачке и селекцијске службе за крупну и ситну стоку. Пружање услуга вођења матичне евиденције за све врсте стоке у потпуности су бесплатне, као и обрада захтева за остваривање права за подстицаје. У Канцеларији су спровођене све државне мере субвенција за пољопривреду и извршена је пререгистрација преко хиљаду газдинстава. Организована су стручна предавања и посета Сајму пољопривреде у Новом Саду.

            За чланове Управног одбора Предшколске установе „Полетарац именовани су: Ивана Милутиновић, Душко Илић, Данијела Милић (из реда оснивача), Ивана Магделинић, Миладинка Стојановић, Маја Стојковић Арсић (из реда запослених), Адријана Гашић, Санела Николић и Сандра Баиновић (испред Савета родитеља).

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content