2019-03-29T15:25:46+01:00 29. марта, 2019. 15:25 |

СКУПШТИНСКО ЗАСЕДАЊE У ЖАГУБИЦИ: Све одлуке једногласно

На седници Скупштине општине Жагубица којом је председавала Оливера Пауљескић, свих 13 тачака дневног реда усвојене су једногласно. Најпре је по хитном поступку дата сагласност на Нацрт споразума о сарадњи имеђу општина Жагубица и Шамац у Републици Српској. Циљ закључивања Споразума је проширење и размена праксе локалних самоуправа за развој општина, промовисање пословне и инвестиционе активности, повећање билатералне размене информација, јачање сарадње у економским, хуманитарним, социјалним и културним сферама, односно увођење нових облика међусобне сарадње. Споразум ће имати правно дејство по добијању сагласности од Владе Србије и биће потписан 15. априла на Дан Општине Шамац.

            У наставку седнице усвојен је извештај о раду и одлука о Општинској управи и програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Општини за 2019. годину. Донета је одлука и оглас о спровођењу јавног конкурса за именовање директора Јавног предузећа за планирање и управљање пројектима и именована је Комисија за његово спровођење у саставу: Жељко Илић (председник), Миљана Рашић, Радиша Милошевић, Стојан Гаузановић и Саша Илић. Иначе, ово предузеће у 2018. години остварило је приходе у висини од 9.742.354 динара и то у оквиру програма – локални развој и просторно планирање 4.464.103 динара и програма – комунална делатност и путна инфраструктура 5.278.251 динар. Укупни расходи износили су 9.678.603 динара, тако да је остварена добит од 63.751 динар.

                                                         Председништво СО Жагубица

            Одборници су дали зелено светло на извештаје о раду Црвеног крста Жагубица и Канцеларије за пољопривреду за 2018. годину. Прошле године је ступио на снагу нови Закон о трансфузиолошкој служби, по коме су трансфузиолошке службе при болницама постале банке крви, док је Црвени крст преузео на себе организацију и спровођење свих акција давања крви.

            -У прошлој години имали смо 3 акције давања крви током којих је прикупљено 390 јединица са 3,06 одсто успешности, чиме смо заузели треће место у региону. Ове године по две акције биће организоване у Крепољину и Жагубици, а наредна акција је заказана за 15. април у Средњој техничкој школи, истиче Дејан Николић, секретар Црвеног крста Жагубица.

            У 2018. години Канцеларија за пољопривреду је испунила све задатке који су се тицали добијања сертификата, решења и дозвола за рад као основне одгајивачке и селекцијске службе за крупну и ситну стоку. Пружање услуга вођења матичне евиденције за све врсте стоке у потпуности су бесплатне, као и обрада захтева за остваривање права за подстицаје. У Канцеларији су спровођене све државне мере субвенција за пољопривреду и извршена је пререгистрација преко хиљаду газдинстава. Организована су стручна предавања и посета Сајму пољопривреде у Новом Саду.

            За чланове Управног одбора Предшколске установе „Полетарац именовани су: Ивана Милутиновић, Душко Илић, Данијела Милић (из реда оснивача), Ивана Магделинић, Миладинка Стојановић, Маја Стојковић Арсић (из реда запослених), Адријана Гашић, Санела Николић и Сандра Баиновић (испред Савета родитеља).

                                                                                                                      Д.Динић