-Жагубица је насеље које по броју становника има можда највише квадрата галеријског простора, каже Влада Тодоровић, председник Управног одбора удружења ликовних уметника Хомоља и додаје: -У центру Жагубице, у самој главној улици имамо Галерију Удружења ликовних уметника Хомоља. Често се ту организују итекако значајне и реномиране изложбе. Између осталих, у нашој галерији је била изложба слика Милене Павловић Барили, велике светске сликарке рођене у Пожаревцу. Захваљујући овом простору, њена дела су нашла пут да дођу у наш крај. Имали смо овде и самосталну изложбу скулптура академика Светомира Арсића Басаре. Поред великих и академских уметника, у Галерији УЛУХ-а излагали су и наши локални сликари и велики број сликара из других крајева.

Иза уметника који долазе са стране, Галерији УЛУХ-а остају њихова дела. Сликарски фонд у Жагубици обогаћује се и након традиционалних колонија на Врелу Млаве, о чему Тодоровић каже:

-Уметници из свих крајева овде врло радо долазе, јер Хомоље носи неко посебно надахнуће за њих. 

Иначе, осим Галерије Удружења ликовних уметника Хомоља, у Жагубици  је и Галерија у холу Дома културе. У Завичајном музеју Хомоља постоји неколико галеријских простора, а ту је и галерија на Врелу Млаве. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content