2020-07-27T08:58:57+02:00 27. јула, 2020. 08:58 |

Слике које чекају

Епидемија корона вируса и другачији услови састајања, променили су и организацију и начин одржавања културних збивања, укључујући и изложбе слика, каже Виолета Марковић, сликарка и калиграфкиња из Пожаревца. Све њене самосталне изложбе планиране за ову годину су одложене.

Ипак, неколико радова из новог циклуса нашло је пут до публике и приказана су на међународним колективним изложбама организованим упркос проблемима са којима се Србија, као и цео свет суочила. Две слике изложене су на 15. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Модерној галерији Културног центра Горњи Милановац. Изложба је отворена до краја лета. На Првој међународној интернет изложби „Беле ноћи“, Удружења за уметност, културу и туризам „МајданАрт“ у Мајданпеку, слика „Небо“, Виолете Марковић, представљена је међу делима аутора из 42 земље. Рад под називом „Коцка“ изложен је на Четвртом међународном тријеналу визуелне и експерименталне поезије у Центру за културу Ваљево:

– Кажу да овакви услови погодују само писцима и сликарима, онима који су сами себи довољни јер тада највише стварају окренути себи и одвојени од света. Тако сам и ја искористила неколико месеци уназад и насликала велики број слика за комплетно нову изложбу. У питању је савремена калиграфија. Техника је акрилик на платну, као и објекти израђени од медијапана у облику коцке, што представља потпуно другачију технику од оне коју сам користила у класичној калиграфији. Тренутак ме је инспирисао тако да је тема којом сам се бавила човеково место у универзуму. Ове слике имају за циљ да буде и развијају свест посматрача о трајним вредностима, суштини постојања, космичкоj равнотежи и човековом односу према планети на којој живи, као и о последицама неодговорног понашања које очигледно већ увелико трпимо, каже Виолета Марковић.

Нови циклус слика и калиграфских радова Виолете Марковић који чека боља времена и самосталну изложбу, историчар уметности Биљана Милосављевић Пићурић, кустос Народног музеја у Пожаревцу је већ на прво виђење, назвала „Експлозија душе“.

Д. Деурић