2018-01-22T00:45:24+01:00 22. јануара, 2018. 00:45 |

Шљивовац: Ни мањег села, ни веће слоге

У ПОСЕТИ ШЉИВОВЦУ: РАЗГОВОР СА ЉИЉАНОМ МИЛОШЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИЦОМ САВЕТА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

  Супротно градовима на чијим улицама сви негде журе не примећујући остале, села су, посебно  у овим зимским данима праве мале оазе за одмор тела и душе… За Шљивовац  које се налази у Општини Мало Црниће могло би се рећи: Ни мањег села, ни веће жеље његових мештана да створе лепши живот за себе и одмор за оне који их посете.  Шта то Шљивовац има што други немају? Одговор смо потражили на лицу места. Кренули смо из Пожаревца ка Пољани, па скренувши наставили уско асфалтираним, а потом и једним делом само насутим путем, и стигли  до овог малог села са само 38 домаћинстава.

КРЕНУЛО СЕ ОД НУЛE

             Иако су у бројкама мали, Шљивовчани су по сложности и срдачности велики. Успели су да организованим и добровољним радом село уреде по својој мери, учинивши га лепшим и пријатнијим за живот. Да ли можда и због тога што је на челу Савета МЗ једна жена?

Љиљана Милошевић

             Председница Савета Љиљана Милошевић, која се пре неколико година вратила из Италије у свој родни крај, каже да су кренули од нуле. Прво што је урађено је потпуна реконструкција и опремање месних канцеларија, као и школске зборнице. Великом акцијом рашчишћен је и ограђен простор зграде месне заједнице.

             -Такође, комплетно смо реконструисали и опремили просторије Дома културе, салу за састанке. За забаву младих, успели смо да набавимо сто за стони тенис, шах, карте, пројектор са ДВД опремом, тако да се сада често овде окупљамо и дружимо. Споменућу и то да смо продужили бину у Дому, а оно што предстоји јесте постављање ограде око ње, уз помоћ донатора. Слогом и великом организованошћу мештана преуређен је и спортски терен за мали фудбал, а реновирана је и сеоска јавна чесма, која дуги низ година није била у функцији. Доста је уложено у чишћење и насипање атарских и сеоских путева. Свој удео у целом овом послу, након рашчишћавања терена, имали су и геометри, а затим је уследило и насипање терена.  Прошле године, 7-8 камиона ризле за те намене обезбедила нам је Општина Мало Црниће којој припадамо. На годишњем нивоу, наша месна заједница, обзиром на број мештана и величину села, добија 50.000 – 55.000 динара, које распоређује за оправку уличне расвете, одржавање гробља, плаћање електричне енергије школе, Дома културе и месне канцеларије… Важно је рећи да је свако изнајмљивање Дома бесплатно. Купили смо тример за одржавање зелених површина у школском дворишту, а поставили смо и канте за смеће, које ће користити ученици школе. Један велики контејнер допремљен је из Пожаревца, конкретно из Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ и празни се по потреби, објашњава председница МЗ „Шљивовац“ Љиљана Милошевић.

Иначе, село Шљивовац нема градски водовод, већ користи сеоске изворе у којима воде има без обзира на годишње доба и сушне периоде. Акцијом мештана простор око извора, као и сами извори не тако давно су очишћени, а што се снабдевања здравом пијаћом водом у наредном периоду тиче, у плану је обезбеђивање једне главне цистерне са напајањем, која би служила за потребе целог села.

Шљивовац по шљиви

 

Шљивовац је име добио по дрвету из фамилије ружа – шљиви, коју је његово становништво у даљој прошлости интензивно производило. Данас је то другачије, шљива се, додуше гаји, али не више у толиким размерама.

             И чистих пољопривредника је мање него раније. Многи су запослени у градским предузећима или се налазе на привременом раду у иностранству. Скоро свака друга кућа има неког у земљи Европске уније. У Шљивовцу тренутно живи 35-оро деце, старијих од 16 година је 16, а млађих од 16 је 19.

 

             РЕКОНСТРУКЦИЈА ЕЛЕКТРО МРЕЖЕ

             У Шљивовцу је не тако давно извршена и комплетна реконструкција нисконапонске мреже у такозваној Горњој мали. Наиме, стара електро мрежа имала је слаб напон који је доводио до честих кварова електричних уређаја у домаћинствима или до тога да неки мештани нису имали струју. Кренуло се у договоре са ЕПС-ом, потписан је уговор, ЕПС као донатор дао је бандере, плетенице, обезбедио бесплатан рад електричара, а мештани су помогли у физичком раду, копању и бетонирању… После свега тога урађена је и улична расвета.

ЗА АСФАЛТИРАЊЕ ДВА И ПО МИЛИОНА

             Прошле године за асфалтирање путне мреже издвојено је 2.500.000 динара. Исти износ средстава опредељен је и ове, и у плану је асфалтирање пута у Горњој мали у дужини од 520 метара. Председница МЗ Љиљана Милошевић изразила је наду да ће ове године бити реновирана и Спомен чесма палих бораца у Првом и Другом светском рату, а и да ће Град Пожаревац током грађевинске сезоне, асфалтирати део пута, у дужини од 350 метара, који води ка пожаревачкој месној заједници „Пољана“.

ШЉИВОВАЦ ХОЋЕ И ГАСИФИКАЦИЈУ

            Савет МЗ „Шљивовац“ је између осталог упутио надлежнима и захтев за ширење гасовода, који би до домаћинстава требало да дође из правца Пољане. Такође, Телекому је послат захтев за увођење фиксне мреже у домаћинствима, а грађани ће у овом делу малоцрнићке општине моћи да гледају и кабловску телевизију.

             Због недовољног познавања историје настанка села и његовог развојног пута, мештани и Савет месне заједнице одлучили су да објаве монографију о Шљивовцу, ауторке Тање Адамовић из Пољане.

             -Нажалост у селу немамо културно – уметничко друштво, а ентузијазам омладине и деце је велики. Можемо се похвалити певачком групом, која је до сада учествовала на многим такмичењима заједно са културно – уметничким друштвима из Града Пожаревца и Општине Мало Црниће, јер се наша месна заједница повезала са обе стране и сарађује и са једном и са другом локалном самоуправом. Исти је случај и када је спорт у питању. Наше село нема фудбаски клуб, али су млади из овог села, учествовали на неколико турнира у малом фудбалу организованим у окружењу, освојивши бројне пехаре и захвалнице, закључила је председница Савета Месне заједнице „Шљивовац“ Љиљана Милошевић.

М. П.